PSD s-a reunit astăzi într-un Congres extraordinar, în format hibrid (fizic și online), pentru a valida susținerea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Congresul a început la ora 11.30, la Palatul Parlamentului din București, Sala „I.I.C. Brătianu”.
Ce a spus Crin Antonescu:
„Încep printr-o glumă nevinovată. Vă spun drept, vă mulțumesc, nimeni în partidul meu n-a vorbit atât de frumos despre mine. Este o mare onoare pentru mine să fiu azi în fața dvs și să fim fiecare, pe măsura lui, asociați într-o misiune pe care ne-o asumăm conștienți de ce înseamnă, de importanța și de urgența ei.
Noi trăim de aproape două luni într-un vârf al unei nemulțumiri și chiar isterii generale împotriva a ceea ce se numeste Sistem, împotriva partidelor, împotriva politicienilor, adică de fapt împotriva democrației și libertății. Partidele care în acești 30-35 de ani au făcut și bune și rele, aceste partide par a fi pentru mulți oameni răul cel mare.
Am răspuns chemării dvs și intru în acest rol pornind de la convingerea nu că partidele sunt minuntate, nu că nu m-au dezamăgit, ci de la părerea mea că românii au de ales între discursul și îndemnul falsei icoane făcătoare de false minuni care ne anuntă liniștit și ușor voios că partidele vor disparea și credința și dorința mea că acest lucru să se întâmple, pentru că ar însemna direct dispariția democrației, pluralismului, libertatii. Acest Petrache Lupu cu ambiții geopolitice nu ne spune ce se întamplă mai departe după ce lichidăm partidele. Nu văd de ce trebuie să fim defensivi”.
„Astăzi românii sunt cu adevărat europeni în drepturi, în mentalitate și în modul în care sunt văzuți de ceilalți. Acum constat că unor geopliticieni de ocazie strînși în jurul maestrului le-a rămas Europa prea mică. ‘Nu ne mai interesează, noi jucăm tare, noi avem la propriu sau la figurat șepci cu Donald Trump. Noi, până una alta, face America mare’. America se face singură mare, nu are nevoie de noi, Noi avem nevoie să ne respectăm și să ne apărăm condiția de țară a UE, a NATO, a parteneriatului startegic cu Statele Unite.
Cred că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie. Cred în același timp că trebuie să garantăm libertatea oricărei opțiuni posibile în natură, inclusiv sexuală. Dar cred că în ceea ce privește familia, educația și în ceea ce privește manifestările publice e foarte bine ca acest lucru să rămână optiunea noastră intimă. Vă spun sincer că nu-mi doresc să trăiesc într-o Românie în care într-o săptămână am o paradă heterosexuală și în altă săptămână paradă homosexualilor. Fiecare în intimitatea lui, fără nicio paradă!”.
Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, l-a atacat pe Călin Georgescu:
„Nu putem avea un președinte care se crede Mesia, care călătorește prin univers, care face benzina un leu fără să explice cum va putea să facă acest lucru”.
Ce a spus Marcel Ciolacu
„Știu, Crin Antonescu nu este membru PSD. Dar nu este nici membru UDMR și după 10 ani nu cred că este la zi nici cu carnetul de membru PNL. Cred că după 20 de ani de eșecuri, trebuie să înțelegem cu toții că ideea ”să fie de-al nostru” a fost complet falimentară. Domnul Crin Antonescu va fi președinte, deci va fi al tuturor românilor din țara asta, indiferent de doctrină.
Știu și că mulți ați vrea să avem de data aceasta candidatul perfect. Dar știm cu toții că doar cei care își spun cu aroganță că sunt ”aleșii” se cred perfecți. Nu există perfecțiune. Dar există alegeri potrivite. Iar Crin Antonescu este candidatul potrivit pentru aceste alegeri prezidențiale care vor hotărî destinul României.
Crin Antonescu va câștiga pentru că este omul care folosește dialogul pentru a convinge și nu arme precum ura și anxietatea socială.
Am câștigat alegeri pentru că am fost întotdeauna alături de oameni. De data aceasta trebuie să fim cu toții alături de Crin, pentru că prin alegerea unui președinte democrat vom putea fi în continuare alături de oameni și de România. Acesta este brandul și crezul nostru. Și trebuie să luptăm până la capăt cu toată forța pentru lucrurile în care credem!”.
„Suntem în cel mai bun moment economic al istoriei noastre, depășind state precum Ungaria, Croația sau Grecia la care în trecut ne uitam ca la niște uriași. Companiile românești nu mai sunt vândute pe nimic, ci au ajuns ele să cumpere active străine. În 2024, firmele românești au investit 350 de milioane de euro în afara țării. Capitalul românesc a ajuns la maturitate și se impune și peste hotare. Mai nou, am reușit să facem autostrăzi, să începem reindustrializarea României și să ne manifestăm cu adevărat patriotismul economic prin investiții de miliarde în industria alimentară și de construcții. Am început să facem investiții masive în canale de irigații și să ne dezvoltăm industria națională de apărare. Am contribuit cu 30 de miliarde la Uniunea Europeană și am primit în schimb aproape 100 de miliarde de euro. Suntem protejați de cea mai importantă alianță militară din istorie – NATO, și avem un parteneriat strategic cu Statele Unite pe care îl vom duce la un nou nivel economic sub administrația președintelui Trump.
Astăzi, producem de 8 ori mai mult ca pe vremea lui Ceaușescu, unde vor alții să ne întoarcă. Ce s-ar întâmpla dacă după alegeri, am alunga toți investitorii din România?! Ar putea oare suplini ”industria calului” închiderea uzinelor Dacia și Ford și zecile de mii de șomeri, de exemplu?! Suntem pregătiți să stăm iarăși la cozi să ne luăm vize pentru a petrece un concediu banal în Europa?! Economia nu crește prin firul divin, ci cu bani! Cu fonduri europene! Și cu multă seriozitate! De aceea, este o erezie mizerabilă să contești apartenența României la lumea occidentală și să o îndrepți către ”înțelepciunea rusească”.
Faptul că cineva vrea să dea foc la tot ce am construit vreme de 20 de ani, nu înseamnă că lumea în care trăim este perfectă. Și cred că e timpul să vorbim mai deschis și mai apăsat despre curentele externe care ne-au adus aici. Europa este deja de mult timp într-un declin ideologic, demografic și industrial”.