Partidele politice au primit peste 80 de milioane de euro anul trecut de la bugetul de stat

EFOR a anunțat care au fost subvențiile și rambursările pentru partidele politice în 2024 și modul în care au ajuns partidele să fie finanțate aproape integral de stat. Principalele concluzii ale celor de la EFOR:

* Autoritatea Electorală Permanentă a transferat în 2024 către partidele politice 386 de milioane de lei. Veniturile au fost suplimentate printr-un OUG probat în mod netransparent în luna septembrie, de la bugetul inițial de 314 milioane de lei. Din ianuarie până în luna decembrie s-au cheltuit 417 milioane de lei.

Destinația subvențiilor în 2024

În 2024 cele mai mari sume au fost cheltuite pentru:

presă și propagandă: 233,1 milioane de lei – 56% din totalul cheltuielilor. PSD a cheltuit 98 de milioane, PNL 69 de milioane, USR 39 de milioane, iar AUR 21 de milioane de lei.
organizarea de activități cu caracter politic: 38,7 milioane de lei – 9,3%. PNL a cheltuit 20 de milioane, PSD 3,5 mil lei, AUR 7,8 milioane lei și USR 6,7 milioane de lei.
personal: 32,5 milioane de lei – 7,8 % din totalul cheltuielilor
consultanță politică: 27,1 milioane de lei – 6,5 % din totalul cheltuielilor. Cel mai mult a cheltuit PNL – 20 de milioane de lei, iar PSD și USR au cheltuit 3,5 și 3,2 milioane de lei.
sondaje de opinie: 19,9 milioane de lei – 4,8%. PNL a cheltuit 6,2 milioane de lei, PSD 9 milioane de lei, iar USR 4,1 mil lei. AUR nu a cheltuit niciun ban pentru sondaje.
producția și difuzarea de spoturi publicitare: 16,4 milioane de lei – 3,9%. Cel mai mult au cheltuit PSD – 8,2 mil lei și AUR 6 milioane de lei.
bunuri mobile și imobile: 15,8 milioane de lei – 3,8%
Alte categorii: 33 milioane de lei – 6 %

Pe lângă alocările pentru subvenții, partidele au mai primit mulți bani și pentru rambursarea cheltuielilor electorale. Fondurile sunt alocate partidelor care obțin mai mult de 3% din voturile valabil exprimate la alegeri (regula poate diferi parțial în funcție de tipul de alegeri). Conform bugetului AEP, suma rezervată acestor operațiuni a fost în 2024 de 446,6 milioane de lei, iar anul acesta se mai estimează încă 233 de milioane de lei (credite bugetare).

Bugetul AEP a fost suplimentat din Fondul de Rezervă: pentru prezidențialele anulate au fost alocate 124 de milioane de lei, iar pentru locale și europarlamentare s-au alocat în 2024 în total 350 de milioane de lei. Pentru alegerile prezidențiale anulate, Guvernul a emis și o OUG, 143/2024, întrucât legea nu permitea rambursarea în aceste condiții. Până la acest moment, situația rambursărilor realizate nu a fost publicată pe site-ul AEP.

Dacă adunăm toate fondurile alocate pentru rambursare și cele pentru subvenții, trecem de un miliard de lei. Observăm cum partidele politice mari au ajuns să fie finanțate aproape exclusiv de la stat, ceea ce denaturează rolul fundamental al acestora.

Reamintim că EFOR a semnalat faptul că la parlamentare au existat zeci de candidați care nu au avut niciun venit sau au declarat un venit foarte mic în declarația de avere, însă au înregistrat în campanie contribuții de aproape 40,000 de euro. Așteptăm răspunsul autorităților pentru a înțelege cum este posibilă o astfel de situație și dacă fondurile vor fi rambursate.

Preluare de pe ExpertForum. Raportul integral poate fi citit pe ExpertForum.ro 

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.