ULTIMA ORĂ: Avem primul caz de CORONAVIRUS în Vrancea. Persoana se află în carantină de mai multe zile, după ce a venit din Italia, și nu are contact cu exteriorul!

UPDATE: Persoana din Vrancea depistată cu noul coronavirus este un bărbat de 57 de ani venit în țară din nordul Italiei. El a fost preluat de polițiști de la graniță și a fost depus direct în centrul de carantină unde a stat singur în cameră. Bărbatul va rămâne în carantină și va fi monitorizat zilnic de personalul Direcției de Sănătate Publică Vrancea.

Raportarea cazului a fost făcută astăzi, la orele 10.00, de către autorități. Pentru Vrancea, este primul caz de noul coronavirus, în condițiile în care în ”cazul” anterior era vorba de un bărbat cu buletin de Vrancea care a fost transferat de la Arad la spitalul din Iași, deși nu a avut legătură cu Vrancea. Persoana anunțată astăzi se află în carantină de mai multe zile, după ce a revenit din Italia.

Cum au evoluat cazurile la nivel național în ultimele 8 zile (data anunțului făcut de autorități):

10 martie – 11 cazuri

11 martie – 18 cazuri (+7 față de ziua anterioară)

12 martie – 12 cazuri (-6)

13 martie – 36 cazuri (+24)

14 martie – 27 cazuri (-9)

15 martie – 16 cazuri (-11)

16 martie – 29 cazuri (+13)

17 martie – 16 cazuri (ora 10.00), urmează să se cumuleze și datele de la orele 18.00.

Până astăzi, 17 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 184 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre acestea, 19 s-au vindecat și au fost externate. Nu s-a înregistrat niciun deces până acum.

Astăzi au fost raportate 16 noi cazuri de îmbolnăvire, după cum urmează: 7 în Iași, 2 în Suceava, 2 în Neamț și câte unul în Ialomița, Mureș, Botoșani, Bistrița Năsăud și Vrancea. Persoanele confirmate pozitiv au vârste cuprinse între 21 și 65 de ani. Persoana din Vrancea era în carantină de la data sosirii în țară, din Italia.

De asemenea, din cele 184 de persoane confirmate pozitiv 16 au fost declarate vindecate și externate (15 din spitalul din Timișoara și unul de la București). În cursul acestei zile vor mai fi externate alte trei persoane de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3282 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 16610 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

În perioada 16 martie, ora 08.00 – 17 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1349 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 6187 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Începând de ieri, odată cu declararea stării de urgență, la nivel național au acționat aproximativ 28.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – polițiști, pompieri, jandarmi și polițiști de frontieră.

Astfel, doar în ultimele 24 de ore, pompierii și personalul SMURD au efectuat 42 misiuni de transport pentru 153 persoane către diverse unități spitalicești, precum și la centrele de carantină existente în mai multe județe din țară.
Pentru răspunsul la celelalte urgențe medicale sunt asigurate în medie de aproximativ 390 echipaje SMURD, însumând 42 autospeciale pentru transport victime multiple, 340 ambulanțe de prim-ajutor și terapie intensivă mobilă, respectiv 7 autospeciale neonatologie. În total, în misiunile curente au fost angrenați peste 5000 de pompieri.
De asemenea, au fost angrenați în misiuni specifice, ordonate de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, peste 10.000 de polițiști, 4.500 de polițiști de frontieră și peste 7.000 de jandarmi.

La acest moment, pentru eficientizarea activităților de combatere a efectelor COVID-19 (coronavirus), au fost instalate 162 de corturi. Acestea sunt destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spațiilor de carantină.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

Grupul de Comunicare Strategică

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.