Aşa cum ne îndeamnă tradiţia, înaintea Praznicului Împărătesc care bate în ceas de iarnă la uşa fiecărui creştin, ne primenim sufleteşte pentru a întâmpina adevăratul Crăciun, cel care ne înalţă spiritual şi ne bucură sufletele atunci când se aud din depărtare, la început cu glas sfios, apoi cu bucurie mare, colindele pure care şoptesc că iată se apropie marea sărbătoare a Naşterii Domnului. An de an, atmosfera de Crăciun poposește în inima fiecărui om, îmbrăcând cu măreție nu doar cadourile pregătite de sărbători, căci darurile cele mai de preț nu se află doar sub bradul de Crăciun, ci în jurul fiecăruia dintre noi: darul vieții, darul de a fi alături de familie, darul sănătății, darul păcii și al armoniei. La toate acestea se adaugă sunetele calde de colinde, mirosul de brad și de bunătăți pe masă, toate amintiri frumoase pe care le purtăm în suflet an de an.
Din dorința de a contribui la bunul mers cultural- educațional al comunității noastre, în anul 2009 s-a organizat prima ediție a unei Reuniuni care s-a dorit a fi de tradiție, iar inițiatorii acesteia au fost membrii Grupului Vocal Accord din Focșani, Verona Calmîș, Vasile Calmîș și Cristian Gheorghe, care, începând cu anul 2015, au fondat Asociația pentru Promovarea Culturii și Mediului Accord, asociație care susține păstrarea valorilor cultural-educaționale românești.
Ediția a X-a din acest an, este organizată de Asociația Accord după o pauză de patru ani.
La o zi după prăznuirea Sfântului Nicolae, colindătorii celei de a X-a ediții a Reuniunii Corale „Colinde, colinde…”, au urcat pe scena Sălii Balada din Focșani, în seara zilei de 7 decembrie 2024. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ansamblul Folcloric Țara Vrancei și s-a desfășurat sub egida Asociației Naționale Corale din România.
Seara de colinde a debutat cu vocea caldă a Elizei Calmîș, prin colindul arhaic „Sus la ‘Naltul Cerului”, colind care prin puritatea sa, a inspirat anul trecut realizarea unui videoclip de către Daniel Munteanu, în distribuția Corului „Glissando” al Liceului Teoretic „D.Zamfirescu” din Odobești, condus de doamna profesor Ioana Roșu, alături de naratorul, regretatul actor Valentin Cotigă.
Grupul Vocal Accord, în calitate de organizatori, a continuat momentul de deschidere al reuniunii, prin membrii: Eliza Calmîș de la Școala „Ștefan cel Mare” din Focșani, Irina Dumitrache de la Liceul de Artă „Gh.Tattarescu”, Christian Calmîș de la Colegiul Național „Al.I.Cuza”, alături de Verona și Vasile Calmîș, doi dintre inițiatorii grupului vocal și profesori ai Liceului de Artă „Gh.Tattarescu” Focșani.
Grupul Tradițional „Cetina”, care activează pe lângă Ansamblul Folcloric Țara Vrancei și coordonat de doamna Maria Murgoci, a continuat momentul artistic în stilul specific tradițional. Grupul Vocal „Axios” al Colegiului Tehnic „Valeriu D.Cotea” din Focșani a încununat cu succes prima apariție pe scena Reuniunii Corale. Grupul Axios s-a aflat sub îndrumarea doamnelor profesoare Elena Micu-Iliescu și Maria Hărăbor.
Corul de Cameră „Jeunesses” al Liceului de Artă „Gh.Tattarescu”, condus de domnul profesor Adrian Stroia, a completat atmosfera de poveste a serii, alături de Corul de Cameră „Pastorala”, fondat și condus de domnul profesor dr. Dumitru Săndulachi.
Pe scena ediției a X-a a Reuniunii Corale colindătorii nu au colindat doar prin cântec ci și prin gânduri alese cu grijă, pentru a ne determina să întâmpinăm cu inocență bucuria sfintelor sărbători. Astfel, Maria Cătănoiu, a vorbit publicului despre bucuria Crăciunului văzută prin ochi de copil, iar Andrei Cotigă a recitat poezia „La colindat”, un text adaptat după câteva din poeziile Emiliei Plugaru despre importanța rugăciunii și forța colindului ce răsună ca un sobor îngeresc peste o lume ancestrală, în care ninge cu iertare și bucurie, cât să ne încredem total în așteptarea lui Moș Crăciun. Ambii tineri artiști sunt elevi ai Liceului de Artă „Gh.Tattarescu”.
Evenimentul artistic nu ar fi putut avea un tonus pe măsura formațiilor de colindători, dacă prezentatorii inimoși, Anamaria Cătănoiu și Mihai Bornaz, nu s-ar fi ridicat la prestanța minunatei seri de decembrie.
La plecare, atât colindătorii cât și publicul au primit colăcei după datina străveche și totodată s-au bucurat de lumina atmosferei de sărbătoare prin ornamentele de Crăciun hand-made expuse în foaier. Acestea au fost realizate de copiii de la Garsoniera Culturală, îndrumați de doamna Gabriela Andone.
La finalul serii, cu toții într-un glas au cântat O, ce veste minunată și tradiționalul La mulți ani. Ceilalți parteneri care au sprijinit evenimentul cultural au fost Cambridge Center Focșani, Asociația Potpourri și Liceul de Artă „Gh.Tattarescu”. Fotografiile evenimentului au fost realizate de Carmen Mereuță. Sponsorii care au făcut posibilă realizarea ediției au fost: S.C.Rompeisaj SRL, Alegria -Total, Florăria Petruța Carrefour Focșani.
Organizatorii mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea celei de-a X-a ediții, o ediție de colecție care a completat încă o filă de poveste a Reuniunii Corale de la Focșani.