Ziua de 23 aprilie marchează în toată lumea o sărbătoare a cărții și a profesioniștilor aflați în slujba sa, începând din anul 1995, când UNESCO a declarat-o „Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor”. Data de 23 nu a fost aleasă întâmplător. Este ziua în care sunt comemorați doi coloşi ai literaturii universale: William Shakespeare (s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616) și Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23).
În anul 2005, Guvernul României a declarat „Ziua Bibliotecarului din România”, tot în data de 23 aprilie, în semn de recunoaștere publică oficială a prestigiului unei profesii de importanță deosebită pentru cultura națională. Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea va organiza Săptămâna Națională a Bibliotecarului, care se va desfășura zilnic, în perioada 24 – 28 aprilie 2023 la sediile bibliotecii și la Galeriile de Artă din Focșani.
PROGRAM
Luni, 24 aprilie
Secția pentru Copii și Tineret
Ora 09.30 – Școala Gimnazială Vânători – prof. înv. primar Mariana Goraș, Mihaela Sandu și Dorina Oancea și prof. înv. preșcolar Sofica Dărmănescu – atelier de lectură cu elevii
Secția de Carte veche și Colecții speciale
Ora 10.00 – Centrul de Tineret Focșani, expert Lia Cazacu, și Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani, profesor Mariana Dascălu, desfășoară dezbaterea tematică „Proverbe și zicători românești”.
Centrul de Formare
Ora 14.00 – Club de Public Speaking, coord. de bibl. Diana Rădună – dezbateri pe tema „De ce să iubești cărțile?” – Debates.
Marți, 25 aprilie
Secția pentru Copii și Tineret
Ora 09.00 – Școala Gimnazială Vânători – prof. înv. primar Elena-Lăcrămioara Stoian și prof. înv. primar Claudia-Geanina Manolescu – atelier de lectură cu elevii
Ora 10.30 – Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Focșani – atelier de lectură cu elevi, însoțiți de doamna prof. înv. primar Liliana Nițu.
Secția Împrumut la Domiciliu Adulți „Virgil Huzum”
Ora 09.30 – Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Focșani – prof. înv. primar Cerasela Sbîrciog – atelier de lectură cu elevii
Galeriile de Artă (etaj)
Ora 16.00 – lansare de carte – Daniel Mușat Mureșanu – vol. II „În căutarea…Focșaniului pierdut” și vol. I „Strada Mare a Unirii, colț cu Republicii”
Miercuri, 26 aprilie
Secția Împrumut la Domiciliu Adulți „Virgil Huzum”
Ora 11.00 – lansare de carte – Ionel Necula – vol. IV din seria „Spiritul vrâncean în lecturi elective”, invitat Dorel Vidrașcu – ziarist, scriitor, regizor
Joi, 27 aprilie
Galeriile de Artă
Ora 11.00 – Cuvânt de deschidere, în prezența reprezentanților oficiali, a invitaților și a domnului Dragoș-Adrian Neagu, Președinte Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.
Vernisajul expoziției „Obiecte găsite în cărți, idei pentru o istorie a lecturii”
Ora 11.45 – Conferința „Publicații de bibliotecă – forme ale memoriei comunitare”
Prezentări:
Intervale editoriale – Publicații ale Bibliotecii Naționale a României
Crina Gabriela Ifrim – Șef Birou Editorial, Biblioteca Națională a României
Revista Biblioteca: 75 de ani
Raluca Man – bibliotecar, Biroul Editorial, Biblioteca Națională a României
Revista Bibliopolis a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, Chișinău
Publicații ale Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea editate de-a lungul timpului
Teodora Fîntînaru – bibl. dr., Biroul Carte veche și Colecții speciale
Vernisarea expoziției „Gânduri vesele… – Cartea și lectura” în viziunea caricaturistului de recunoaștere internațională, Constantin Pavel
Prezentări ale Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea:
„Bibliodesign – Serviciul de promovare vizuală a bibliotecii” – bibl. Dana Atanasiu
„Memorie locală – Oana-Diana Renea” – Șef Birou Copii și Tineret, Cristina Olaru
„Curs de limba română pentru refugiații ucraineni – Un nou serviciu de bibliotecă privind
includerea lingvistică și socială a refugiaților ucraineni” – bibl. Diana Rădună
Vineri, 28 aprilie
Secția de Carte veche și Colecții speciale
Ora 10.00 – Centrul de Tineret Focșani, expert Lia Cazacu, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani, profesor Tatiana Duță, desfășoară dezbaterea tematică „Proverbe și zicători românești”.