Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor. Săptămâna bibliotecarului.

Ziua de 23 aprilie marchează în toată lumea o sărbătoare a cărții și a profesioniștilor aflați în slujba sa, începând din anul 1995, când UNESCO a declarat-o „Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor”. Data de 23 nu a fost aleasă întâmplător. Este ziua în care sunt comemorați doi coloşi ai literaturii universale: William Shakespeare (s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616) și Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23).
În anul 2005, Guvernul României a declarat „Ziua Bibliotecarului din România”, tot în data de 23 aprilie, în semn de recunoaștere publică oficială a prestigiului unei profesii de importanță deosebită pentru cultura națională. Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea va organiza Săptămâna Națională a Bibliotecarului, care se va desfășura zilnic, în perioada 24 – 28 aprilie 2023 la sediile bibliotecii și la Galeriile de Artă din Focșani.

PROGRAM

Luni, 24 aprilie

Secția pentru Copii și Tineret

Ora 09.30 – Școala Gimnazială Vânători – prof. înv. primar Mariana Goraș, Mihaela Sandu și Dorina Oancea și prof. înv. preșcolar Sofica Dărmănescu – atelier de lectură cu elevii

Secția de Carte veche și Colecții speciale

Ora 10.00 – Centrul de Tineret Focșani, expert Lia Cazacu, și Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani, profesor Mariana Dascălu, desfășoară dezbaterea tematică „Proverbe și zicători românești”.

Centrul de Formare

Ora 14.00 – Club de Public Speaking, coord. de bibl. Diana Rădună – dezbateri pe tema „De ce să iubești cărțile?” – Debates.

Marți, 25 aprilie

Secția pentru Copii și Tineret
Ora 09.00 – Școala Gimnazială Vânători – prof. înv. primar Elena-Lăcrămioara Stoian și prof. înv. primar Claudia-Geanina Manolescu – atelier de lectură cu elevii
Ora 10.30 – Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Focșani – atelier de lectură cu elevi, însoțiți de doamna prof. înv. primar Liliana Nițu.
Secția Împrumut la Domiciliu Adulți „Virgil Huzum”
Ora 09.30 – Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Focșani – prof. înv. primar Cerasela Sbîrciog – atelier de lectură cu elevii
Galeriile de Artă (etaj)
Ora 16.00 – lansare de carte – Daniel Mușat Mureșanu – vol. II „În căutarea…Focșaniului pierdut” și vol. I „Strada Mare a Unirii, colț cu Republicii”

Citește și:   TRAGEDIE. Un copil de 9 ani, inconștient într-o piscină de lângă Focșani. UPDATE: Minorul a fost salvat de medici!

Miercuri, 26 aprilie

Secția Împrumut la Domiciliu Adulți „Virgil Huzum”
Ora 11.00 – lansare de carte – Ionel Necula – vol. IV din seria „Spiritul vrâncean în lecturi elective”, invitat Dorel Vidrașcu – ziarist, scriitor, regizor

Joi, 27 aprilie
Galeriile de Artă
Ora 11.00 – Cuvânt de deschidere, în prezența reprezentanților oficiali, a invitaților și a domnului Dragoș-Adrian Neagu, Președinte Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.

Vernisajul expoziției „Obiecte găsite în cărți, idei pentru o istorie a lecturii”

Ora 11.45 – Conferința „Publicații de bibliotecă – forme ale memoriei comunitare”

Prezentări:
Intervale editoriale – Publicații ale Bibliotecii Naționale a României
Crina Gabriela Ifrim – Șef Birou Editorial, Biblioteca Națională a României

Revista Biblioteca: 75 de ani
Raluca Man – bibliotecar, Biroul Editorial, Biblioteca Națională a României
Revista Bibliopolis a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, Chișinău

Publicații ale Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea editate de-a lungul timpului
Teodora Fîntînaru – bibl. dr., Biroul Carte veche și Colecții speciale

Vernisarea expoziției „Gânduri vesele… – Cartea și lectura” în viziunea caricaturistului de recunoaștere internațională, Constantin Pavel

Prezentări ale Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea:
„Bibliodesign – Serviciul de promovare vizuală a bibliotecii” – bibl. Dana Atanasiu
„Memorie locală – Oana-Diana Renea” – Șef Birou Copii și Tineret, Cristina Olaru
„Curs de limba română pentru refugiații ucraineni – Un nou serviciu de bibliotecă privind
includerea lingvistică și socială a refugiaților ucraineni” – bibl. Diana Rădună

Vineri, 28 aprilie

Secția de Carte veche și Colecții speciale

Ora 10.00 – Centrul de Tineret Focșani, expert Lia Cazacu, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani, profesor Tatiana Duță, desfășoară dezbaterea tematică „Proverbe și zicători românești”.

Citește și:   GALERIE FOTO: Cum se stă la coadă în Focșani, la supermarketuri! Pentru cei interesați: Piața Moldovei este deschisă. Magazinele de cartier, la fel! Nu le ocoliți! Nu avem niciun bolnav de noul coronavirus în Vrancea!

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.