„Aici e satul cel veșnic”. Slujbă de pomenire a savantului Simion Mehedinți

În spiritul tradiției din ultimii ani, Asociația Femeilor Ortodoxe – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei împreună cu Asociația „Simion Mehedinți”, Primăria Soveja, Societatea de Geografie din România – Filiala Vrancea și Platforma civică „Împreună” au organizat la Soveja, sâmbătă 19 decembrie 2020, o slujbă de parastas pentru pomenirea savantului creștin Simion Mehedinți la 58 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Slujba de pomenire a fost oficiată în biserica fostei Mănăstiri Soveja, lângă altarul căreia se află și mormântul marelui geograf, de către un sobor de preoți alcătuit din părintele consilier eparhial Ionuț-Cristian Vuță din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian și preoții Gheorghe Nechifor și Aurel Rusu. La eveniment a participat și domnul Ionuț Filimon, primarul comunei Soveja. Deși realizată în cadru foarte restrâns, comemorarea a fost una deosebit de emoționantă, împlinind întocmai, asemeni comemorărilor din anii anteriori, dorința testamentară a savantului în ceea ce privește pomenirea în cadrul Sfintei Liturghii și a slujbei parastasului inclusiv a părinților și strămoșilor săi, slujitori ai altarului bisericii în care s-a făcut pomenirea.

Astfel, evocând în detalii unice ethosul vrâncean, în „Premise și concluzii la Terra. Amintiri și mărturisiri”, Simion Mehedinți însuși a lăsat pomelnicul neamului său din Soveja: „Tot satul e în cimitir. Aici e satul cel veșnic. Fum de tămâie din sute de cățui și din cădelnița preotului, care trece de la mormânt la mormânt; bocete, lacrimi, veș-ni-ca po-me-ni-re … și iarăși veșnica pomenire. Cei vii stau împreună cu cei morți, cunoscuți și necunoscuți, copiii îngenunche și ei la mormântul bunicilor și răzbunicilor pe care nici nu i-au văzut, ci numai au auzit de numele lor. Abia am mai putut găsi crucea bunicului dinspre mamă; ploile au spălat mereu piatra, scrisul s-a ros, dar ce mai trebuie numele, când mortul însuși e de față, chemat de ai lui și de glasul preotului care citește pomelnicul neamului întreg: Ion, Ion, Radu, Neculai, Stoica, Dobrin, Voica, Maria presvitera, Ion … și tot neamul lor.

Președinta Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, d-na Ana Corina Săcrieru a amintit că „este al optului an de când facem această pomenire pentru sufletul marelui om de cultură Simion Mehedinți. Pentru noi, el este chintesența spiritualității vrîncene. Astfel, deși Simion Mehedinți este un dar al României pentru cultura universală, pentru noi vrâncenii rămâne expresia cea mai înaltă a sufletului nostru și a modului nostru de viețuire în lume și de raportare la aceasta, în sensul că reprezintă chintesența sufletului deschis spre universalitate, deschis către ceilalți, în fond, expresia celui mai profund spirit creștin, până la urcarea pe cruce pentru celălalt. Aceasta este vocația noastră de creștini. Numai în măsura în care ne dăruim celorlalți, facem dovada creștinismului nostru și foarte puțini sunt cei care au scris atât de frumos despre creștinismul românesc precum a făcut-o Simion Mehedinți.”

Părintele consilier eparhial Ionuț-Cristian Vuță și-a exprimat speranța continuării realizării acestui eveniment anual: „Bunul Dumnezeu să ne ajute să fim aici prezenți, în fiecare an, ca să aducem un prinos de rugăciune marelui om de cultură Simion Mehedinți și să-l rugăm pe Dumnezeu să dăruiască odihnă sufletului său.”

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.