Premii obținute de elevii din Vrancea la Concursul Național de Comunicări Științifice, disciplina Geografie

După o pauză de patru ani, în perioada 10-13 iulie 2023, Ministerul Educației a reluat desfășurarea Concursului Național de Comunicări Științifice pentru elevii de liceu, la disciplina geografie. Gazda concursului a fost orașul ilfovean Măgurele, un reper pe harta cercetării științifice la nivel mondial. Cei peste 100 de elevi din clasele IX-XII, reprezentând toate județele țării, au susținut comunicări științifice grupate pe trei secțiuni: Geografie fizică, Geografia mediului și Geografie umană.

Județul Vrancea a fost reprezentat de către elevii Trompac Silviana și Constantin Gabriel Alexandru, elevi calificați în urma fazei județene desfășurată în data de 22 aprilie 2023.

Trompac Silviana, elevă a Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani a obținut o Mențiune a Ministerului Educației pentru lucrarea „Analiza alunecării de teren din perimetrul rezervației geologice Focul viu de la Andreiașu de Jos”, coordonată de prof. dr. Răzvan Săcrieru. Silviana a atras atenția asupra caracteristicilor și posibilului impact al acestui hazard natural asupra unei rezervații naturale de interes național.

Constantin Gabriel Alexandru, elev al Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Focșani a obținut premiul special al Societății de Geografie din România pentru comunicarea „Refacerea peisajului afectat de alunecări din bazinul Milcovului”, coordonator prof. Ștefan Chipăilă. Gabriel a prezentat o serie de măsuri și lucrări destinate reconstrucției ecologice în bazinul analizat.

Cele două premii reprezintă o frumoasă încununare a activităților de cercetare în teren a celor doi elevi vrânceni sub îndrumarea profesorilor coordonatori.

Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, principalul organizator, a făcut demersuri ca toți elevii participanți și profesorii însoțitori să viziteze câteva obiective științifice de pe Platforma Măgurele: Centrul de Cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), cunoscut pentru laserul său, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului și Institutul Național de Cercetare dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000. Pe parcursul vizitelor a exista o frumoasă interacțiune între cercetătorii cu o vastă experiență profesională și tinerii pasionați de științele geografice.

Citește și:   ULTIMA ORĂ. OFICIAL! De luni, 17 mai, toți elevii din Focșani și din localitățile cu rata de incidență sub 1 % revin la școală în mod fizic!

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.