In honorem magistri Gheorghiță Geană 80

Un eveniment cultural deosebit de onorant pentru rodnicia Vrancei în cultura națională și nu numai a avut loc duminică, 11 decembrie 2022, la București, prin lansarea volumului omagial „In honorem magistri Gheorghiță Geană 80”, în cadrul Târgului de carte „Gaudeamus”.

Prof. univ. dr. Gheorghiță Geană, originar din Soveja, este doctor în filozofie, cercetător științific la Institutul de Antropologie „F. I. Rainer” al Academiei Române, în cadrul căruia, între 1983 și 2015 a condus Departamentul de Antropologie Culturală. Începând din 1991 este profesor de antropologie la Facultățile de Filozofie și de Sociologie din cadrul Universității din București.

Dincolo de cariera academică, Profesorul Gheorghiță Geană și-a făcut din viața profesională inclusiv întruparea unei misiuni – deopotrivă înalte și de o profundă dificultate, dar pe care și-a asumat-o deplin – de a fi cel mai riguros exeget al operei lui Simion Mehedinți, operă care depășește cu mult dimensiunea ei geografică sau pedagogică.

O altă coordonată semnificativă a vieții profesionale a Domniei sale este dată de numărul mare de articole publicate în cele mai prestigioase publicații filosofice și antropologice din străinătate, articole în care a tratat teme deosebit de importante pentru veacul pe care îl trăim, precum ,,Ethnicity and globalization. Outline of a complementarist conceptualisation” (în Social Anthropology, 1997 Cambridge University Press), ,,Ideas of Culture: Romanian Para-Anthropologists in the First Half of the Twentieth Century” (în Jurnal of the History of the Behavioral Sciences, 1999), ,,Remembering Ancestors: Commemorative Rituals and the Foundation of Historicity” (în History and Anthropology, 2005) sau ,,The Carpathian Folk Fairs and the Origins of National Consciousness among Romanians” (în Nationalities Papers, 2006), pentru a enumera doar câteva dintre ele. Despre multele articole publicate în țară nu mai amintesc, ci reiau ceea ce am mai spus și altădată, respectiv că firul viu care țese toate aceste articole este acela că identitatea unui popor se exprimă prin cultură, așa încât a citi unul din textele Domniei Sale este ca și cum ai privi uimit chipul neamului românesc în oglinda limpede a unei fântâni.

Volumul lansat duminică la București este coordonat de antropologul dr. Sebastian Ștefănucă, avându-l editor pe Valentin Ajder, directorul editurii Eikon și cuprinde mai multe evocări, studii și comunicări despre eruditul antropolog Gheorghiță Geană.

Lansarea volumului omagial a fost realizată în prezența Profesorului, vizibil emoționat de surpriza culturală pregătită de coordonatorul volumului, alături de actualul director al Institutului de Antroplogie, dr. Marin Constantin, ambii discipoli ai Magistrului ajuns astăzi la 80 de ani, dar la fel de prezent în viața academică. (Ana Săcrieru)

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.