O casă, un suflet, un savant: Simion Mehedinți

Anul acesta, pe 14 decembrie, s-au împlinit 60 de ani de la trecerea la cele veșnice a savantului Simion Mehedinți. Cu această ocazie, Asociației „Simion Mehedinți”, Institutul de Geografie al Academiei Române și Societatea de Geografie din România – Filiala Vrancea au organizat un eveniment comemorativ desfășurat în casa marelui geograf, imobil care este în prezent sediul Institutului de Geografie.

La eveniment au participat peste 20 de vrânceni, alături de alte cadre didactice și cercetători din București. Au susținut comunicări acad. Dan Bălteanu, prof. univ. dr. Ioan Ianoș, prof. univ. dr. Petre Gâștescu, conf. univ. dr. Costică Neagu, prof. dr. Răzvan Săcrieru.

Evocări emoționante au susținut cerc. dr. Elena Teodoreanu, fiica duhovnicului savantului Mehedinți și antropologul prof. univ. dr. Gheorghiță Geană, erudit exeget al operei lui Simion Mhedinți.

Atmosfera zilei a fost împlinită de săvârșirea a două slujbe religioase, respectiv de te deum pentru slujitorii științelor geografice și pomenire a savantului și familiei acestuia.

În finalul evenimentului tinerii din cadrul Centrului de Excelență în Cultură și Civilizație Românească din București, coordonat de scriitorul Mihai Gheorghiu, au interpretat fragmente din publicistica, corespondența și jurnalul lui Simion Mehedinți.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=vjYtSKdjHlk

Citește și:   IPOCRIZIE: În timp ce Mîndrilă e acuzat că făcea teste anti-COVID-19 pe ochi frumoși, Oprișan critica Guvernul că nu se fac teste angajaților din sănătate și că sunt ”lăsați la muncă deși au simptome clare de COVID-19”

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.