Ziua Mondială a Apei, celebrată de SGA Vrancea

În data de 22 martie, lumea întreagă celebrează Ziua Mondială a Apei, o inițiativă născută în 1992, la Conferința Națiunilor Unite asupra Mediului și Dezvoltării (UNCED) desfășurată la Rio de Janeiro.

Sloganul general propus de UN-Water întregii comunități (organizaționale, științifice, populației, dar și instituțiilor guvernamentale din lumea întreagă) cu prilejul Zilei Mondiale a Apei 2023 este „Să accelerăm schimbarea!”, acesta fiind completat și nuanțat prin unul mai detaliat: „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”.

Acesta vizează promovarea dezbaterilor și a informațiilor legate de criza apei și a salubrității, precum și atitudinea, soluțiile pe care trebuie să le găsim și să le adoptăm pentru a preveni, după caz, atenua efectele pe care aceasta le generează în special asupra popoarelor mai puțin dezvoltate, fie prin insuficiență și lipsa accesului la servicii publice, fie printr-o calitate precară a apei, aflată inclusiv sub presiunea factorilor de poluare.

Ziua Mondială a Apei 2023 îi îndeamnă pe cetățeni să fie ei înșiși „acea schimbare pe care ți-ai dori s-o vezi în lume”. Parafrazând o veche poveste a populației Quechua din Peru despre o pasăre-colibri care încearcă să stingă un uriaș incendiu de pădure ducând în cioc câteva picături de apă, campania îi încurajează pe cetățeni să facă tot ce stă în propriile puteri pentru a ajuta la rezolvarea crizei apei și a salubrității.

Pentru Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea, Ziua Mondială a Apei nu reprezintă numai un eveniment anual, ci este un prilej de a reitera eforturile noastre concentrate în scopul asigurării resurselor de apă pentru toate folosinţele, precum şi pentru protejarea acestora.

În această perioadă, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea au desfăşurat campanii de ecologizare pe sectoare ale cursurilor de apă aflate în administrare, cantităţile de deşeuri adunate fiind un semnal că este necesară implicarea tuturor (cetăţeni, autorităţi locale şi centrale, mass-media) pentru stoparea acestui fenomen nociv pentru mediu.

De asemenea, în luna martie, Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea desfășoară mai multe acțiuni educative, în cadrul cărora copiii învață cum să protejeze apa, care reprezintă o resursă epuizabilă și care sunt soluțiile pentru reducerea risipei de apă. În acest sens, au fost organizate vizite ale elevilor din județul Vrancea la Laboratorul de calitate a apei din incinta Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea cu prezentarea activităţii specifice de monitorizare a calităţii apelor de suprafaţă şi subterane, precum şi activităţi în cadrul orelor de dirigenţie / educaţie civică, prilej pentru a vorbi copiilor despre importanța apei.

Imagini relevante ale activităţilor desfăşurate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea şi de colegii noştri din Administraţia Bazinală de Apă Siret, veţi găsi accesând pagina de Facebook – Apele Române Siret.

Director, Ing. Dorina Vraciu

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.