În data de 15 decembrie 2021, ora 1200, va avea loc o întâlnire de lucru între partenerii locali implicați în activitățile de reintegrare socială a persoanelor sancționate penal, aflate în detenție în Penitenciarul Focșani, jud. Vrancea. Astfel, Serviciul de Probațiune Vrancea organizează alături de Penitenciarul Focșani, în format on-line, o întâlnire de lucru cu reprezentanții instituțiilor partenere locale (ex: Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea, Direcția de Asistență Socială Focșani, Protoieria 1 Focșani, Centrul de Prevenire, Evaluare și Control Antidrog Vrancea, Școala Gimnazială ”Adrian Păunescu” Focșani, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vrancea și Filiala de Cruce Roșie Vrancea).
Astfel de evenimente sunt prevăzute în cuprinsul Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr.430/2020 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 494/11.06.2020), în cadrul Activității 1.I.4 ”Organizarea unor întâlniri locale de diseminare a unor modele profesionale de bună practică în domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate”, document strategic al Administrației Naționale a Penitenciarelor, în care Direcția Națională de Probațiune este implicată ca partener.
Cu acest prilej se marchează și aprobarea H.G. nr.863/2021 pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a sistemului național de probațiune din România pentru perioada 2021-2025, precum și Planul general de acțiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului național de probațiune din România pentru perioada 2021-2025 (publicată în Monitorul Oficial nr. 809 din 24 august 2021).
Reamintim și pe această cale că, sistemul național de probațiune este un organism public de interes național care contribuie la înfăptuirea actului de justiție. Activitatea sistemului de probațiune se desfășoară în interesul comunității, în scopul reintegrării sociale a infractorilor, al diminuării riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni și al menținerii siguranței comunitare, concomitent cu reducerea costurilor sociale ale executării sancțiunilor și măsurilor penale, prin diminuarea populației din penitenciare și valorificarea potențialului socio-economic al persoanelor condamnate la pedepse neprivative de libertate.
Totodată, dorim să enumerăm și obiectivele strategice de implementare a Strategiei de dezvoltare a sistemul național de probațiune (SNPR), care sunt:
Obiectiv strategic 1 – Consolidarea sistemului național de probațiune în România (SNPR);
Obiectiv strategic 2 – Măsuri legislative de consolidare a sistemului național de probațiune;
Obiectiv strategic 3 – Dezvoltarea resurselor umane ale SNPR pentru desfășurarea activităților de probațiune la nivel de calitate, eficiență și profesinalism;
Obiectiv strategic 4 – Îmbunatățirea serviciilor furnizate și dezvoltarea de parteneriate;
Obiectiv strategic 5 – Promovarea sistemului național de probțiune;
Obiectiv strategic 6 – Îmbunatățirea activității de îndrumare și control a serviciilor de probațiune.