Dr. Codruța Neagu, manager Spitalul Județean: ”A fost pus în funcțiune aparatul Real-Time PCR, după numeroase șicane din partea Consiliului Județean Vrancea. Mândrilă stă de 150 de zile în concediu medical!”

Managerul interimar al Spitalului Județean ”Sf. Pantelimon” din Focșani a anunțat astăzi că a pus în funcțiune aparatul Real – Time PCR, ”după numeroasele piedici întâmpinate chiar din partea Consiliului Județean Vrancea. De două zile se lucrează pe noul aparat, instalat în secția TBC a Spitalului Județean, în laboratul BK. Din păcate, aparatul nu poate lucra decât 10 teste la trei ore și jumătate, iar la un program zilnic de opt ore se pot realiza maxim 20 de teste. Spre comparație, aparatul aflat în dotarea DSP Vrancea realizează 200 de teste zilnic, în condițiile în care prețul a fost aproape dublu față de cel achiziționat de CJ Vrancea (n. r. – 6,5 miliarde lei vechi aparatul achiziționat de Ministerul Sănătății pentru DSP Vrancea – 200 teste pe zi, respectiv 3,3 miliarde de lei vechi aparatul achiziționat cu fonduri de la CJ Vrancea pentru Spitalul Județean – 20 de teste pe zi)”, a precizat dr. Elena Codruța Neagu.

Așadar, aparatul montat la spital are o capacitate de doar 10 la sută față de cel de la DSP. Aparatul de la Spitalul Județean va fi folosit cu prioritate pentru testarea personalului medical și a pacienților care nu se încadrează în Programul Național de Sănătate. De la începutul epidemiei, martie 2020, la spital au fost testați pozitiv la noul coronavirus 16 medici, 76 de asistenți medicali, 23 de infirmieri și șapte persoane din personalul auxiliar. Printre cei testați pozitiv se află și Constantin Mândrilă, aflat deja de 150 de zile în concediu medical, după cum a precizat astăzi managerul interimar dr. Elena Codruța Neagu. Imediat după ce nu a mai avut COVID-19, Mîndrilă a fost văzut plimbându-se prin oraș, mergând la Centrul de Transfuzie Sanguină, pentru ca acum să aflăm că stă în concediu medical de 5 luni de zile, încasând aproape 10.000 de lei lunar. Conform informațiilor noastre, el are un post rezervat în alt departament al spitalului, deci ar putea veni la muncă să pună umărul pentru pacienți și aparținători. Că tot a spus că-și dorește binele spitalului și al pacienților. Dar poate că situația medicală nu-i permite.

Aparatul a ajuns la Spitalul Județean în luna mai și a fost instalat în urmă cu două zile după numeroase eforturi și schimburi de adrese cu Consiliul Județean, Ministerul Sănătății și DSP Vrancea, pentru a obține avizele și autorizațiile necesare pentru punerea sa în funcțiune. Am primit piedici din partea Consiliului Județean, care ne-a somat inclusiv să eliberăm clădirea unde a fost instalat inițial aparatul, în laboratul BK. Acum avem toate avizele și autorizațiile de funcționare. Aparatul este deservit de lucrătorii de la Laboratul BK”, a mai spus managerul interimar al Spitalului Județean Vrancea, Dr. Elena Codruța Neagu.

Medici noi la Spitalul Județean

Aceasta a vorbit și despre așa zisa plecare a medicilor din Spitalul Județean. ”Nu avem plecări de medici, exceptându-i pe cei care au ales să se pensioneze. E dreptul lor. Mai sunt medici care au ales să lucreze în privat. Mai mult, am adus un urolog, un ginecolog în Policlinică și un medic la Ortopedie pentru acoperirea gărzilor. În continuare avem nevoie de medici la Cardiologie, Interne sau UPU. De asemenea la secția de Boli Infecțioase avem doi medici rezidenți, aflați în examene, sperăm să se alăture echipei noastre”, a mai spus șefa spitalului.

CJ Vrancea pune piedici non-stop

Spitalul Județean ”Sf. Pantelimon” din Focșani cere Consiliului Județean Vrancea să respecte propriile hotârări și să vireze diferențele de bani votate de consilierii județeni. În luna martie 2020, în urma solicitării spitalului către Consiliul Județean în vederea obținerii sprijinului financiar în contextul apariției epidemiei de COVID 19 și a declarării stării de urgență la nivelul României, a fost aprobată printr-o hotărâre din 30 martie suma de 11,436 mii lei (11,4 milioane de lei). Acești bani urmau să fie alocați de CJ Vrancea către Spitalul Județean astfel: 9.136 mii lei pentru achiziționarea de bunuri materiale și 2.300 mii lei pentru achiziționarea de echipamente medicale”, a mai afirmat astăzi Elena Codruța Neagu.

Pe 1 aprilie, când încă la conducerea Spitalului Județean se afla fostul manager Constantin Mândrilă, apropiatul baronului Oprișan, CJ Vrancea a virat suma de 5.000 mii lei, din care 2.700 mii lei pentru achiziționarea de bunuri materiale și 2.300 mii lei pentru achiziționarea de echipamente medicale. De atunci, odată cu schimbarea fostului manager, CJ Vrancea a refuzat să mai achite restul banilor, lucru care a pus în dificultate actuala conducere.

În toată perioada pandemiei echipamentele primite de la Ministerul Sănătății au fost de înaltă calitate. CJ Vrancea nu a respectat hotărârea prin care a acordat un sprijin Spitalului Județean, a virat o singură tranșă, deși instituția noastră a angajat cheltuieli mai mari. Am trimis o adresă la CJ privind această situație, dar nu am primit niciun răspuns. Le cerem celor de la CJ soluții și pentru reabilitarea termică a secției TBC, acolo unde se află aparatul de radiologie. Mutarea acestui aparat într-o altă încăpere este imposibilă, în primul rând pentru că acest fapt înseamnă încetarea activității. Iar o pauză de trei luni poate însemna deteriorarea totală a aparatului”, a mai spus managerul interimar, dr. Elena Codruța Neagu. (A. A.)

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.