CJ Vrancea a blocat zeci de viticultori din cauza întârzierii proiectelor de reabilitare a drumurilor județene. Viticultorii din mai multe comune din Vrancea nu își pot recolta și vinde strugurii din cauza lucrărilor la drumuri!

Bătaie de joc la adresa viticultorilor din Vrancea. Consiliul Județean Vrancea este acuzat că a întârziat proiectele de modernizare a unor drumuri județene încât s-a ajuns ca lucrările să fie începute abia în această perioadă, blocând viticultorii în activitățile lor. Mai mult, CJ Vrancea și autoritățile din Vîrteșcoiu, de exemplu, nu au asigurat trasee alternative pentru transportul strugurilor, producătorii și procesatorii având mari probleme în această perioadă.

Iată comunicatul transmis de Federația Viticultorii:

Lucrările la drumurile județene și comunale din Vrancea pun în pericol valorificarea producției de struguri de către fermierii din mai multe localități. Cea mai gravă situație este în comuna Vârteșcoiu, unde se derulează investiții în modernizarea a trei drumuri județene, dar și în drumurile locale. Din acest motiv, la această dată, viticultorii nu au cum să ajungă la cele două unități de vinificație din centrul comunei. Aici vin să își valorifice producția de struguri fermieri din toată zona, respectiv Vârteșcoiu, Cârligele, Cotești, unde sunt mii de hectare de viță de vie.

O firmă care preia struguri de la viticultori se află pe strada Mihai Stănescu din Vârteșcoiu, unde autoritățile locale au început să lucreze la un pod peste un canal de preluare a apelor de la ploi. Constructorul a făcut săpături pe drum la câțiva metri adâncime și a lăsat lucrarea așa. Avem nevoie de acces pe acest drum pe ambele sensuri de mers, întrucât în timpul campaniei de recoltare sunt zeci de tractoare și mașini care vin aici cu struguri și au nevoie de spațiu pentru a face manevre. Până acum nu s-a făcut nimic pentru rezolvarea situației și oamenii sunt disperați, mai ales că acest drum a fost închis de tot circulației”, spune Toader Manole, președintele Federației Viticultorii.

Citește și:   Scrisoare deschisă către medicul Raed Arafat: ”E mai contagioasă Biserica decât o piață sau un supermarket? Autobuzele, magazinele, piețele și mall-urile sunt pline, iar Bisericile sunt goale! Mă doare asta!”

La firmele de vinificație din Vârteșcoiu vin toamna și viticultori din comunele învecinate. Comuna este traversată de trei drumuri județene, pe care Consiliul Județean face lucrări de modernizare cu fonduri europene. Pe DJ 205 C Focșani – Golești – Cârligele – Vârteșcoiu – Odobești sunt foarte multe porțiuni pe care drumul a fost decopertat și realizate săpături pentru consolidarea terasamentului care fac aproape imposibilă circulația utilajelor agricole încărcate cu struguri. Din cauza situației drumurilor județene nu se poate ajunge nici la doi producători de vinuri care au cramele situate în marginea muncipiului Focșani, lângă gară.

Consiliul Județean și firmele care lucrează pe aceste drumuri ar fi trebuit să ia măsuri în vederea asigurării circulației viticultorilor, pentru că este o perioadă foarte importantă pentru noi, în care ne valorificăm roadele activității de un an. Nu înțeleg cum nimeni nu se gândește la noi, pentru că suntem într-o situație disperată. Chiar dacă pe viitor aceste drumuri asfaltate ne vor fi de mare ajutor, executarea lucrărilor nu trebuie să ne împiedice să ne vindem strugurii. Noi putem înțelege că lucrurile bune se fac greu, dar dacă acest ”greu” înseamnă falimentarea viticultorilor atunci este clar că este nevoie de o schimbare în managementul acestor proiecte, pentru că este inadmisibil să ne pierdem munca de un an. Facem apel către autoritățile responsabile, din comuna Vârteșcoiu și Consiliul Județean Vrancea să ia de urgență toate măsurile necesare pentru a asigura circulația viticultorilor”, a spus Toader Manole, președintele Federației Viticultorii.

Federaţia Viticultorii este o asociaţie înfiinţată în anul 2005 pentru a apăra interesele viticultorilor. La ora actuală, asociaţia numără 14.000 de membri care deţin o suprafaţă de aproximativ 24.000 de hectare de viţă de vie, cea mai mare parte în Vrancea, dar şi în alte judeţe.

Citește și:   Vrancea va avea, în premieră, un mecanism european de finanțare dedicat

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.