Se schimbă LEGEA, din ianuarie 2020. Când poate fi dusă la Poliție o persoană. Poate că, în baza noilor reglementări, vor fi duși la Poliție, ulterior la Psihiatrie, și cetățenii cu probleme psihice care circulă liber prin Focșani!

IPJ Vrancea a anunțat noile reglementări valabile de la 1 ianuarie 2020. În baza acestora poate că oamenii legii vor lua măsuri și împotriva celor câtorva persoane care de ani de zile se manifestă violent și incoerent în spațiul public, cel mai cunoscut exemplu fiind al ”bărbatului cu Cola”din zona Capelă – Dogan (Alin S. – foto ziare.com ), surprins adesea având puternice crize în contextul cărora s-ar putea produce oricând tragedii. Mai mult, în urmă cu 4 ani, Alin S. a fost acuzat că ar fi încercat să violeze o tânără.

Iată comunicatul IPJ:

Conducerea la sediul poliției – situații și garanții:

Situații:

Polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când:

a) nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;

b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;

c) prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;

d) luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Garanții:

Polițistul are obligația de a raporta șefului său ierarhic despre conducerea persoanei la sediul poliției, în cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu.

Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale.

Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată.

Citește și:   VIDEO. ULTIMA ORĂ: Un bărbat de 48 de ani a fost găsit mort în albia râului Putna, între Coza și Lepșa.

Polițistul are obligația de a permite persoanei să părăsească de îndată sediul poliției, după finalizarea activităților sau a măsurile legale care se impun. Se interzice introducerea persoanei aflate în sediul poliției într-un centru de reținere și arestare preventivă. Aceste dispoziții nu se aplică în cazul în care s-a dispus reținerea ori arestarea preventivă.

Dacă în cadrul verificărilor se constată existența unor indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, se procedează conform normelor de procedură penală.

La data de 28 octombrie 2019, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Aceste modificări vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicare.

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.