Crucea Roșie Română și Ambasada Elveției în România au lansat la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, două cărți de referință ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie: ”Amintiri de la Solferino” și ”Povestea unei idei”.

Evenimentul de lansare s-a desfășurat în prezența Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei române, Președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, a Alteței Sale Regale, Principele Radu și a Excelenței Sale domnul Arthur Mattli, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România.

La eveniment a participat si o delegație a Crucii Roșii Vrancea, avand in vedere semnificatia evenimentului, o dublă lansare de carte – două carți fundamentale pentru „Mișcarea internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie”, respectiv „ Amintiri de la Solferino” și „Povestea unei idei”, care au fost traduse și tipărite cu sprijinul amabasadei Elveției in România

În contextul celebrării a 70 de ani de la Convențiile de la Geneva din 1949, Ambasada Elveției în România împreună cu Crucea Roșie Română și-au propus să ofere din nou acces cititorilor interesați de cartea lui Henry Dunant, care nu a mai fost publicată în limba română de foarte mult timp. Ediția din acest an a cărții Amintiri de la Solferino a văzut lumina tiparului la Grupul Editorial Corint.

“Henry Dunant este unul dintre cei mai importanți elvețieni ai tuturor timpurilor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a schimbat cursul istoriei moderne, în calitatea sa de părinte al Crucii Roșii. Organizația a fost fondată în anul 1863 și, numai 13 ani mai târziu, regele Carol I și regina Elisabeta au creat, în anul 1876, alături de mari intelectuali ai timpului, Societatea Națională de Cruce Roșie din România”, spune în prefața ediției românești a cărții, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, președintele Crucii Roșii Române.

În cadrul evenimentului de lansare, Excelența Sa- domnul Arthur Mattli, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România spune despre Cartea lui Henri Dunant că oferă “un răspuns la o situație inacceptabilă și ne arată cum să diminuăm suferința umană în timp de război și nu numai”.(…) „Henri Dunant a fost un erou, pentru că ne-a arătat că războiul nu este nelimitat. Acest principiu de bază al umanității este unul dintre principiile fondatoare ale Crucii Roșii și baza dreptului internațional umanitar” a mai spus Excelența Sa domnul Arthur Mattli.

Citește și:   ULTIMA ORĂ: Cutremur de 4,4 grade în Vrancea, produs la 113 km adâncime!

Cea de-a doua carte “Povestea unei idei” este o carte de benzi desenate, realizată de renumitul artist francez Jean Giraud, alias Moebius după cartea Amintiri de la Solferino. Aceasta este pentru prima data tradusă în limba română și publicată la editura Curtea Veche. Ambele publicații au fost finanțate prin Swiss Sponsors’ Fund 2019, un proiect comun al Ambasadei Elveției și al Camerei de Comerț Elveția-România.

“Apariția acestor două publicații reprezintă un moment emoționant prin faptul că ținem în mână, gândurile și speranțele celui care a pus bazele Mișcării Internaționale de Cruce Roșie. Amintirile lui Henry Dunant au inspirat și au încurajat milioane de oameni să creadă în puterea binelui. (…)Fiecare generație de voluntari și-a scris propria istorie a binelui. Fiecare generație a salvat și a schimbat vieți chiar și în cele mai dificile circumstanțe, contribuind astfel la menținerea și promovarea demnității umane și a valorilor umanitare, așa cum și-a dorit părintele organizației noastre, Henry Dunant”, a declarat dl. Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.

În onoarea fondatorului Crucii Roșii, Henry Dunant, Ambasada Elveției în România împreună cu Crucea Roșie Română au întreprins demersurile necesare pentru ca o stradă din București să-i poarte numele.

La evenimentul de lansare al cărților au participat înalți reprezentanți ai Corpului Diplomatic în România, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, reprezentanții Editurilor Corint și Curtea Veche, parteneri, colaboratori și voluntari de Cruce Roșie. (T. P.)

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.