Fraudă masivă în Norvegia. Vrânceni țepuiți de compatrioți. Datorii de sute de mii de euro.

Din informațiile oferite de Ambasada României la Oslo, a rezultat că cetățeni români, aflați la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă și/sau ale unor înșelătorii financiare .

Muncitorii români au fost fraudați chiar de către compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au sustras cartea de identitate bancară și au accesat credite foarte mari, la diferite instituții de credit din Norvegia, în numele și pe pentru angajatul lor . Mulți dintre lucrătorii români au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite . În timp ce plățile au ajuns către angajator, facturile și creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant .

Metodele folosite de fraudatori sunt : falsificarea foilor de salariu, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firmă sau, în cazuri mai elaborate, înființarea de firme în numele victimei . ″ Facilitatorii ″ solicită 20-30% din sumă, copii după pașaport, CNP norvegian și token bancar . Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii „împrumută” alte sume considerabile fără știința, dar cu documentele păgubitului .

Pecizăm că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activități de mediere a angajării cetățenilor români în strainătate iar agentului de plasare îi este interzis să perceapă tarif de mediere, comisioane sau alte taxe”, a precizat Eliza Botezatu, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.