Concurs Național Catehetic – „Biserica – familia românilor de pretutindeni”

Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării, în perioada 21 decembrie 2020 – 22 august 2021 și se adresează copiilor participanți de la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și diaspora românească, înscrise în Programul Național Hristos împărtășit copiilor, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini.

Familia este binecuvântare și lumină a Preasfintei Treimi, întrucât în ea omul trăiește taina și bucuria filiației, fraternității și paternității. În familia creștină, copilul învață să caute familia spirituală sfințitoare, adică Biserica, ai cărei membri sunt numiți fii și fiice, frați și surori, părinți și maici duhovnicești în Hristos.

Educaţia familiei începe de la educaţia copiilor, viitorii membri ai unor familii tinere.

Nici şcoala şi, de multe ori, nici familia nu reuşesc să îndeplinească pe deplin sarcinile educative. Bisericii îi revine, în aceste condiţii, un rol foarte important în formarea tinerilor, educaţia religioasă contribuind la pregătirea tinerilor pentru viaţa de familie, întrucât sănătatea morală şi trăinicia familiilor sunt întreţinute şi cultivate prin învăţătura Bisericii. Valorile familiei sunt concretizate prin viaţa de comuniune în care sunt asumate şi cultivate darurile specifice persoanelor familiei. Taina persoanei este realitatea ultimă şi fundamentală asumată în viaţa de familie.

În situația în care familia este afectată de fenomenul migrației, copiii sunt lăsați acasă, familiile sunt despărțite, criza se adâncește, iar Biserica are datoria să ajute la crearea unor punți de legătură care să vindece rănile provocate de acest fenomen și la îmbunătățirea vieții copiilor afectați.

Parohia ”Broșteni II” din localitatea Broșteni,  Județul Vrancea (Preot Paroh Gabriel Macovei)  a participat la acest Concurs împreună cu Parohia Ortodoxă ”Sfinții Martiri Brâncoveni” din Orașul Soroca (Preot Paroh Sorin Huluță Saftiuc), Raionul Soroca, Republica Moldova cu proiectul intitulat ”Punte peste Prut – între Milcov și Nistru”.  Nu este primul proiect de acest fel, intre cele două parohii existând o legatură mai veche,  deoarece ele sunt parohii înfrățite încă din anul 2018.

Unitatea dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului este încă un deziderat istoric pe care ni-l dorim cât mai curând împlinit. Credința în Dumnezeu, limba română, istoria și moștenirea comună a tradițiilor au făcut ca locuitorii din partea drepată a râului Prut să mențină vie flacăra românismului, în ciuda tuturor încercărilor la care istoria i-a supus în repetate rânduri. Un rol important l-a avut și îl are în continuare  Biserica Ortodoxă Română prezentă în Basarabia prin structura administrativă a  Mitropoliei Basarabiei. Ierarhi și preoți, alături de credincioșii lor , duc mai departe crucea aceasta a nedreptății istorice dar în aceeași măsură au contribuții din cele mai reușite la menținera spiritului românesc în sufletele și casele românilor basarabeni.

Proiectul s-a desfășurat exclusiv on-line din cauza situației generate de epidemia cu virusul SarsCov -2 , iar activitățile care implică voluntariat au avut loc, în limita măsurilor legale impuse pentru combaterea noului coronavirus, în fiecare parohie în parte.

Au fost întalniri ale copiilor și voluntarilor de la parohiile de pe ambele maluri ale Prutului cu profesori, preoti, istorici, oameni de cultură care le-au vorbit despre unitatea de neam, se istorie , cultură, limbă și credintă, despre importanța educației primite atât în familie cât și în școală dar mai ales în Biserică. Aceste discuții s-au concretizat mai apoi în trei acțiuni, și anume: participare în fiecare duminică a copiilor la Sfânta Liturghie, comemorarea Poetului Grigore Vieru pe data de 14 februarie și masa bucuriei, activitate filantropică.

Parteneri în acest proiect ne-au fost Școala Gimnazială ”Panaite C. Mazilu” din Broșteni, prin Prof. Constantin Fudulică, Liceul Teoretic ”Ion Creangă” din Orașul Soroca prin Prof. Olga Gherghelejiu,  Asociația ”Straja Carpaților” din Buzău prin Prof.Dr. Marius Constantinescu,  Asociația ”Sfântul Stelian” din Focșani prin Pr. Daniel – Eduard Bran, Asociația ”Sfinții Brâncoveni” din Soroca prin Pr. Sorin Huluță, Consiliul Unirii din Soroca prin Prof. Olga Gherghelejiu, Centrul Cultural Român Soroca prin Prof. Ana Bejan și Fundația pentru copii ”Sfântul Sava” de la Buzău prin Pr.Prof.Dr. Mihail Milea.

Parteneri media la acest proiect au fost editiedevrancea.ro si observatorul.md .

Dumnezeu să răsplătească munca tuturor, să bucure sufletele celor care au beneficiat de acțiunile acestui proiect și să sporească această lucrare pe viitor. Mulțumim tuturor pentru implicare și ajutor.

Pr. Sorin Huluță  Saftiuc                                                     Pr. Gabriel Macovei

Parohia Sfinții Martiri Brâncoveni – Soroca                      Parohia Broșteni II – Vrancea

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.