Acțiuni ale polițiștilor vrânceni pe linia protejării fondului silvic

Asigurarea integrităţii fondului forestier reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, polițiștii desfășurând permanent activități pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii vrânceni pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilegale din domeniul silvic, au fost constatate 3 infracțiuni și au fost aplicate 11 sancţiuni contravenționale, fiind confiscați peste 260 metri cubi de material lemnos.

În perioada 10-12 februarie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Focșani, ai Direcției Silvice Vrancea, ai ocoalelor silvice de regim și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea au desfăşurat mai multe controale pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale asociate din exploatarea, transportul, deținerea, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialelor lemnoase.

În urma celor 27 de controale, din care 12 desfășurate pe drumurile publice și 15 la depozite/instalații de material lemnos, au fost constatate 3 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 46/2008 rep. (din care o infracțiune de evaziune fiscală, una de fals informatic și una privind transportul de material lemnos fără documente) și au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 40 000 lei.

Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de peste 260 m.c. material lemnos, în valoare totală de peste 53000 lei și a fost indisponibilizată o platformă cu macara, în valoare de 10 000 euro.

La data de 10 februarie a.c., în urma unui control efectuat la un operator economic cu profil silvic din comuna Tulnici, s-a constatat faptul că acesta ar fi efectuat operațiuni nereale în aplicația SUMAL 2.0, privind livrări de masă lemnoasă.

Citește și:   Încă o MOARTE SUBITĂ! Asistentul medical George Lăcustă (45 de ani) a fost găsit mort în casă!

În cauză polițiștii au încheiat un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic.

În cursul zilei de 12 februarie a.c., în urma unui control efectuat la un depozit de material lemnos din comuna Cotești, polițiștii au constatat faptul că operatorul economic a expediat cantitatea de peste 167 mc. lemn de foc, fără documente legale de proveniență.

În acest caz, operatorul economic a fost sancționat cu amendă în cuantum de 15000 lei, fiind dispusă măsura complementară a confiscării contravalorii cantității de material lemnos expediată, în valoare de peste 28000 lei.

 

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.