Agricultura din Vrancea se poate revigora prin Programul Național de Recuperare și Reziliență

Agricultura din Vrancea are șansa revigorării prin Programul Național de Recuperare și Reziliență, program prin care s-au alocat țării noastre suma de 6,2 miliarde de euro. Programul presupune practic ruperea interdependenței agriculturii de factorii meteorologici, prin crearea unui sistem de irigații modern, bazat pe canalul Siret – Bărăgan. Subiectul a constituit tema discuțiilor avute luni, 16 noiembrie 2020, la Consiliul Județean Vrancea, la care au fost prezenți Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea, reprezentanții Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea, Direcției Silvice Vrancea, Direcției Județene pentru Agricultură Vrancea, Gărzii de Mediu Vrancea.

Ministrul Ion Ștefan a spus că până în anul 2024 canalul Siret – Bărăgan trebuie să aibă apă pe toată lungimea sa în Vrancea și că este nevoie de proiecte pentru folosirea lui pentru irigații. Marea provocare este faptul că aceste proiecte trebuie să aibă studii de fezabilitate în cel mai scurt timp, astfel încât până la finalul anului 2021 să fie contractate 70% dintre lucrări. ”Vorbim de un sistem care să pună în valoare canalul Siret – Bărăgan. Întâi trebuie să avem în vedere partea de est, care poate fi irigată în sistem gravitațional, cu costuri mai mici, apoi să ne gândim la partea înaltă a județului, să ducem apă la Soveja. Trebuie să facem din canalul Siret – Bărăgan un proiect viabil. Considerați că suntem în anul 2024, acest canal are apă în el și vă rog să vă gândiți cum putem folosi canalul și să veniți cu proiecte”, le-a cerut Ion Ștefan șefilor de instituții care au participat la întâlnire.

Prioritatea o reprezintă studiile de fezabilitate, care trebuie realizate în cel mai scurt timp posibil. Autoritățile sunt contra cronometru, pentru că până la finalul anului viitor trebuie contractate 70% dintre lucrări, iar investițiile trebuie finalizate până în anul 2026.

Dorina Vraciu, șefa SGA Vrancea, a spus că toate studiile de fezabilitate făcute în decursul timpului trebuie reactualizate, întrucât situațiile de pe cursurile de  apă se schimbe în permanență. Ticu Costandache, directorul Direcției Agricole, a arătat că  seceta a afectat jumătate din suprafața de teren a județului, de aceea sunt necesare investiții în irigații. Directorul Direcției Silvice Vrancea a spus că sunt proiecte pentru drumuri forestiere, dar și pentru pepiniere. Șeful Gărzii de Mediu a atras atenția că aspectele de mediu sunt foarte importante în derularea proiectelor și că acestea trebuie clarificate de la început pentru a nu fi probleme.

Ministrul lucrărilor publice a spus că la finalizarea acestor investiții trebuie generate mii de locuri de muncă în județ. Ion Ștefan a atras atenția că anul viitor se va da drumul la finanțări și cine are studii de fezabilitate realizate va avea prioritate.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.