EXCLUSIV. BOMBĂ! Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean ”Sf. Pantelimon” din Focșani, CONDAMNAT DEFINITIV de Curtea de Apel Galați să plătească PREJUDICII de sute de milioane de lei aduse chiar instituției pe care o conduce!

Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel Galați să plătească un prejudiciu de aproape 700 de milioane de lei vechi, în solidar cu alți patru angajați din subordine, pentru o pagubă adusă chiar instituției pe care o conduce.

Mîndrilă a încheiat cu o firmă privată un contract de „prestări de servicii de consultanță privind prevalidarea datelor clinice medicale ale spitalului”, în fapt o cheltuială nejustificată așa cum a reieșit dintr-un control al Curții de Conturi, aducând prejudicii unității spitalicești. La fel de grav este faptul că la data încheierii contractului la nivelul unității nu fusese aprobat bugetul, iar operațiunea nu a fost supusă controlului financiar preventiv propriu. ”Prin încheierea contractului bugetul unității a fost prejudiciat cu suma de 68.941 lei din care 64.480 reprezintă plăți nelegale, suma de 2677 lei reprezintă dobânzi, iar 1784 lei penalități de întârziere”, s-a arătat în documentul întocmit de Curtea de Conturi.

Prejudiciile stabilite de instanță au fost următoarele: pârâtul Mîndrilă Constantin – 26.769 lei (manager și ordonator de credite a fost cel care a semnat contractul), pârâta Efteme Andreea Mădălina – 16.345 lei (director financiar-contabil, a semnat contractul și a dispus efectuarea plății facturilor emise în baza acestuia, fără ca pe contract să existe viza de control financiar preventiv propriu), pârâta Macri-Sava Eugenia Ştefania – 7.576 lei (consilier juridic, a avizat pentru legalitate contractul respectiv), pârâta Burgaza Anca Marinela – 9.179 lei (șef serviciu achiziții publice, a semnat contractul, confirmând necesitatea serviciului achiziționat prin contract), pârâta Tudoroiu Manuela – 9.072 lei. (șefă a serviciului de statistică medicală, a întocmit referatul prin care a solicitat achiziționarea serviciilor de prevalidare și analiză a datelor clinice) Toți cei enumerați anterior au contribuit în mod direct la producerea pagubei, prin funcțiile pe care le dețineau.

Citește și:   Medicul rezident Alexandru Cîrlan se amuză pe baza știrii cu ministrul Sănătății care ține în brațe un nou-născut fără mască de protecție, fără mănuși, venită direct de pe câmpul de la Dumbrăveni!

Prin faptele săvârșite de către pârâți au fost încălcate prevederile art. 6 – 9 și Anexa 3 la Ordinul MSP /CNAS nr. 24/2013, Anexa 2 la Ordinul CNAS nr. 226/2013, Anexa 3 la Ordinul 463/2014, art. 4, 14, 22, 23, 24 și 52 din legea nr. 500/2002, art. 6 și 10 din OG 119/1999 și pct. 1 al Ordinului MFP nr. 1792/2002.

Instanța a confirmat acuzațiile aduse de Curtea de Conturi, în sensul că a fost inutilă achiziționarea serviciului de prevalidare date clinice prin încheierea contractului în cauză, în condițiile în care ”exista un mecanism de revalidare a datelor clinice respinse de SNSPMPDSB, și anume, o comisie de analiză formată din reprezentanți ai spitalului și ai casei de asigurări de sănătate județene având acest rol”.

Interesant este faptul că la fond, la Tribunalul Vrancea, Mîndrilă și ceilalți pârâți au câștigat procesul, beneficiind de o decizie favorabilă din partea judecătorului Viorel Voineag (foto dreapta), însă la Curtea de Apel Galați condamnarea a fost implacabilă. Soția lui Voineag, Loredana Voineag, este director medical la Spitalul din Dumbrăveni. În anul 2009, în calitate de președinte al Biroului Elecetoral Județean Vrancea, Viorel Voineag a votat alături de reprezentantul PSD într-o ședință furtunoasă în care s-a vorbit și despre o serie de presiuni la adresa sa, inițial el nedorind să voteze. Votul său pro PSD a fost decisiv la acea vreme. 

Revenind la Constantin Mîndrilă, acesta a pozat mereu într-un manager eficient, însă a fost demis de două ori pentru management defectuos, iar acum, iată iese la iveală și condamnarea aceasta. O condamnare care confirmă acuzațiile la adresa sa aduse de noii membri ai Consiliului de Administrație, în sensul că a avut deficiențe grave în administrarea bugetelor spitalului. Același Mîndrilă a fost condamnat penal pentru furt de conserve, din rezervele sinistraților, însă nici acest lucru nu a reprezentant un impediment pentru ca Marian Oprișan să nu-l susțină în fruntea spitalului. (Cristi IRIMIA)

Citește și:   Comunicat de presă: ”NEETS SE - Nivel Educativ Elevat pentru Tinerii Someri din Regiunea SE cod SMIS 154383”, un nou proiect prin POCU

 

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.