Direcția de Sănătate Publică Vrancea a cerut interzicerea accesului copiilor nevaccinați în Grădinița 18, deși vaccinarea nu este obligatorie, iar Constituția României garantează DREPTUL la educație! Directorul DSP: ”Nu am dat și nu vom da sancțiuni. Am trimis ordinul pentru a promova vaccinarea și pentru a crește rata de vaccinare, dar în legislație nu sunt prevăzute sancțiuni în caz de nevaccinare”

Direcția de Sănătate Publică Vrancea (DSP) a trimis o adresă către Grădinița nr. 18 din Focșani prin care cere să nu mai fie primiți în colectivitate copiii care nu au făcut vaccinurile recomandate de un ordin de ministru. Adresa DSP pornește de la un ordin de ministru 857/1995 care reprezintăe un abuz în condițiile în care vaccinarea nu este obligatorie în România, iar Constituția României prevede DREPTUL la educație! Iar Constituția este peste Ordinul de Ministru invocat de DSP în adresa către Grădinița 18.

După primirea adresei de către Grădinița 18, reacțiile părinților nu au încetat să apară. ”Începând de mâine, 7 noiembrie, conform ordinului de mai jos copiilor mei li se îngrădește dreptul fundamental garantat de Constituția României la educație. Priviți și judecați!” (unul din comentariile apărute pe Facebook). ”Să interzici accesul copiilor SĂNĂTOȘI (chiar dacă nevaccinați) într-o grădiniță este un abuz. Nu-mi voi vaccina copilul și dacă nu-mi va fi primit în grădiniță voi da în judecată atât grădinița, cât și DSP-ul. Voi câștiga procesul fără probleme”, a precizat un alt părinte.

Gigea Dima, directoarea Grădiniței 18, aflată în concediu medical, ne-a declarat următoarele: ”Din punctul meu de vedere, copiii trebuie primiți la grădiniță, pentru că legea nu prevede vaccinarea obligatorie, iar Constituția prevede dreptul la educație, așa cum susțin părinții. Am înțeles că s-a transmis că grădinița va fi amendată  dacă va încălca ordinul primit. Mi s-a mai transmis, eu fiind în concediu medical, faptul că unii părinți au spus că au vaccinurile făcute dar nu au adus fișele, în timp ce alții refuză vaccinarea. Este o situație delicată, însă părinții nu pot fi obligați să-și vaccineze copiii”.

Citește și:   Acțiuni pentru combaterea delictelor silvice în Dumitrești, Chiojdeni și Reghiu

Cătălin Graur (foto), directorul DSP Vrancea, a precizat la rândul său următoarele: ”Noi suntem obligați într-un fel să aducem aminte de ordinul de ministru, poate așa creștem rata de vaccinare în rândul populației: Dar nu mergem să sancționăm. N-am dat niciodată amendă pe treaba asta. Sunt niște măsuri pentru a crește rata de vaccinare din rândul copiilor, dar nu sunt sancționabile ca să zic așa… mai ales că nu există sancțiuni pe treaba asta. În hotărârea de Guvern 857, care reglementează situația, sancțiunile nu există. Nu este menționat refuzul vaccinării cu aplicarea unei sancțiuni. Ce facem noi sunt acțiuni de prevenție, de promovare a vaccinării și amintim de acest ordin pentru că acesta este singurul care pomenește de vaccinare. Am trimis ordinul către grădiniță pentru că așa e procedura, dar așa cum am precizat și anterior sancțiuni nu există și nu am dat vreo sancțiune”.

În concluzie, părinții își pot trimite copiii nevaccinați la grădiniță, acțiunea DSP-ului, la presiunile celor din Ministerul Sănătății, fiind doar una de creștere a ratei vaccinării, neexistând posibilitatea unei sancțiuni. (Cristi IRIMIA)

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.