ALERTĂ MAXIMĂ de FRAUDĂ în prag de alegeri. Cum se poate frauda votul: unii lideri politici ar fi dat instrucțiuni oamenilor din secțiile de votare să introducă cât mai multe voturi valabil exprimate în teancul de voturi nule! În Vrancea, s-a procedat identic în 2008: zeci de mii de voturi nule, de parcă alegătorii ar fi fost analfabeți și nu ar fi știut unde să pună ștampila!

Biroul Electoral Central a dat pe 4 noiembrie o decizie cu privire la o sesizare ce vizează temeri de fraudare printr-o metodă care ar consta în introducerea mai multor voturi valabil exprimate în teancul de voturi nule.

Există suspiciunea că mai mulți lideri politici din diverse județe ar fi dat deja dispoziții oamenilor din secțiile de votare să introducă o parte din voturile valabil exprimate (pentru formațiuni politice adverse) în teancul de voturi nule. Acest lucru se poate face dacă oamenii din secția de votare nu sunt atenți la numărarea voturilor sau dacă există o complicitate a acestora sau a unora dintre ei.

BEC susține că legislația acoperă eventualele probleme de acest gen, iar reprezentanții partidelor din secțiile de votare pot face contestații, iar numărătoarea voturilor să fie reluată. Tipul de fraudă evidențiat mai sus este posibil mai ales în mediul rural, acolo unde ar putea exista primari care să-și fi aranjat în secția de votare oameni pe care să-i manevreze, chiar dacă ei figurează ca reprezentanți ai unor partide diferite.

Plecând de la această variantă, există nemulțumiri la nivelul mai multor județe, în sensul că BEC ar fi trebuit să dea o decizie care să clarifice fără echivoc modalitatea de acțiune a reprezentanților partidelor care-i prind pe alții fraudând voturile. Mai ales că la nivel național pot exista chiar și sute de mii de voturi nule (influențarea rezultatului final până la urmă), așa cum s-a întâmplat la alegerile din anul 2008. Atunci, în Vrancea a existat un număr record de voturi nule, câteva zeci de mii!! De parcă zeci de mii de vrânceni ar fi fost analfabeți și nu ar fi știut unde să pună ștampila pe buletin. Așadar, atenție în secțiile de votare, la numărarea voturilor!

Iată decizia BEC pe această temă (dată pe 4 noiembrie):

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.