Statistica indică faptul că vaccinarea ROR la copii a scăzut foarte mult în ultimii ani, de la 98 % ajungându-se la o medie de 78 % în doar 3 ani. Vrancea are 49 % acoperire vaccinală. Asta ce înseamnă? Românii și-au pierdut încrederea în vaccinuri după ce au văzut efectele adverse ale acestuia. Altă explicație nu există. Unii ar putea spune că românii au fost influențați de „anti-vacciniști” și de aceea au scăzut cifrele. Fals! Și influența pro-vaccinare a fost una uriașă și s-a demonstrat asta în perioada COVID când sute de mii de români stăteau la coadă să se vaccineze, alergau dintr-un județ în altul pentru a se înțepa. Deci strategia inițială a statului a avut efect, chiar dacă nu la nivelul altor state europene.
Însă ce s-a întâmplat ulterior? Românii au văzut cu ochii lor și au simțit pe pielea lor (pe sănătatea lor) efectele adverse ale vaccinurilor, astfel că au decis, din ce în ce mai mulți, să nu-și mai vaccineze copiii cu „clasicul” vaccin ROR (care nu exista într-o singură doză în copilăria anilor 60, 70, 80…
Dincolo de o retorică sau alta (cea pro-vaccinistă fiind, în continuare, extrem de agresivă la nivel mediatic) fiecare român a ales pentru el și pentru copiii lui în funcție de propria dorință. Părinții au văzut ceea ce se întâmplă în jurul lor în materie de vaccinare, astfel că au decis în consecință. (Cristi IRIMIA)