Avocat Adrian Toni Neacșu: „USR sfidează decizia BEC privind nelegalitatea susținerii prin publicitate politică a altui candidat decât cel al partidului, Elena Lasconi”

Numai ieri BEC a eliminat ca fiind conținut ilegal publicitatea politică făcută pe rețelele sociale de Irineu Darău, senator USR, Andrei Nistor, consilier local USR, Ionuț Moșteanu, deputat USR, Cristi Danileț, fost judecător, apropiat USR, USR Brașov sau Andrei Miftode, deputat USR. USR și reprezentanții acestuia procedează astfel pentru că li se permite. Atunci când legea nu este respectată de bună voie ascultarea ei trebuie impusă. BEC nu însoțește însă deciziile de înlăturare de pe rețelele sociale a unor materiale publicitare ilegale și de aplicarea unor amenzi.

Potrivit art. 16 alin 6 din OUG nr. 1/2025, nerespectarea legislației privind marcarea materialelor de publicitate electorală politică constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 15.000 la 50.000 lei. Amenzile sunt aplicate de Autoritatea Electorală Permanentă, prin împuterniciți speciali. Amenzile se aplică se aplică, după caz, partidului politic și oricărei alte persoane fizice care au încălcat legea.

Potrivit art. 17 alin. 3 din Legea nr. 370/2004 deciziile BEC sunt obligatorii pentru toate autoritățile, instituțiile publice, precum și pentru toți participanții la alegeri. Potrivit art. 55 constituie contravenție nerespectarea unei decizii a BEC și se sancționează cu amendă de la (doar) 1000 la 2500 lei.

Nici AEP nici BEC nu au aplicat și amenzi contravenționale până acum.

Astăzi se va soluționa la Curtea de apel București o contestație formulată împotriva Deciziei BEC nr. 278D/12.04.2025 prin care s-a stabilit că USR și reprezentanții partidului nu pot face campanie electorală decât pentru Elena Lasconi. Simpla formulare a contestației nu suspenda executarea decizei BEC, care e în continuare obligatorie.

Potrivit datelor publice contestația a fost înregistrată la instanță abia ieri, 15.04.2025, ceea ce înseamnă că s-a făcut cu depășirea termenului legal de 48 de ore în care acest lucru era posibil. Probabil se va discuta tardivitatea contestației.

De asemenea, cererile de chemare în judecată ale partidelor trebuie să fie semnate chiar de reprezentantul legal al acestora, adică Președintele statutar, astfel încât probabil va exista și această discuție. În calitate de președinte al USR și de reprezentant legal al USR Elena Lasconi poate bine merci să trimită o cerere la instanță prin care să retragă contestația sau să spună că nu o susține.

Dincolo de toate acestea și de convingerea mea că oricum pe fond instanța ar fi confirmat decizia BEC, actorii politici trebuie să aibă responsabilitatea și bunul simț de a respecta de bună voie hotărârile autorităților electorale administrative sau judiciare atunci când acestea sunt executorii, cum e cazul în situația de față.

Dacă nu există acest bun simț atunci autoritățile statului trebuie să impună respectarea legalității, pentru că altfel înseamnă că suntem un stat eșuat.
De ce este o problemă de uriaș interes public, dincolo de orice simpatie politică? Pentru că încălcarea pe scară largă a legislației electorale poate sta la baza anulării alegerilor, așa cum s-a demonstrat anul trecut.

Preluare de pe profilul de FB al domnului avocat Adrian Toni Neacșu (foto).

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.