Campusul profesional integrat, liceal și universitar va fi realizat în județul Vrancea până în anul 2026

Consiliul Județean Vrancea demarează cel mai important proiect educațional din județ, menit să încurajeze învățământul tehnic și economic la nivelul județului.

Vicepreședintele Ionel Cel-Mare a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că luni, 8 aprilie, a fost semnat, la sediul Ministerului Educației, contractul de finanțare pentru construcția unui campus integrat în județul Vrancea. Campusul va reprezenta infrastructura școlară și universitară, constând în spații de învățământ, spații de cazare, cantină, bază sportivă, săli de lectură, bibliotecă, spații de recreere, care vor deservi liceele și instituțiile de învățământ superior de stat din cadrul consorțiului de învățământ dual.

”Datorită acestui proiect major, județul Vrancea va avea o altă față a învățământului preuniversitar și universitar. Campusul profesional integrat va fi gestionat de Consorțiul de învățământ dual, cu sprijinul Ministerului Educației și al autorităților locale, fiind o structură de parteneriat creată astfel încât să se asigure funcționarea campusului pe termen lung. Construcția obiectivului are ca termen de realizare 31 decembrie 2025 și trebuie să fie operațional până în iunie 2026. Dorim să dăm numele acestui campus ”profesor Cătălin Toma”, în memoria regretatului președinte al CJ, care a fost inițiatorul proiectului”, a declarat Ionel Cel-Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul IV: Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație, Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior, Investiția 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate.

Cătălin Toma anunța în urmă cu câteva luni finanțarea campusului

Valoarea totală a proiectului este de 157.146.578 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile din PNRR este de 123.661.511 lei, iar contribuția proprie eligibilă a Consiliului Județean este de 30.934.702 lei (20%).

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat la semnarea contractului: ”La Vrancea și-au unit forțele, sub coordonarea Consiliului Județean, două universități, patru unități de învățământ preuniversitar, patru operatori economici și inspectoratul școlar, pentru a oferi tinerilor din comunitate posibilitatea să-și dezvolte competențele de care au nevoie pentru inserția pe piața muncii în domenii-cheie pentru economia locală, precum: turism, mecatronică și robotică, industrie alimentară. Cred în puterea pe care ruta duală completă o are în asigurarea unei formări profesionale de calitate pentru tineri, iar întâlnirea de astăzi a fost o dovadă a determinării pe care echipa de implementare a proiectului o are pentru a-și atinge obiectivele. Îi asigur pe membrii consorțiului de întreg sprijinul Ministerului Educației în implementarea proiectului!”. La semnarea contractului, la București, au fost prezenți și rectorul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, prorectorul Universității București, prof. univ. dr. Lucian Ciolan, inspectorul școlar general al județului Vrancea, Daniela Marchitan, precum și oamenii de afaceri parteneri în proiect: Feliciu Paraschiv (SC Paco Prod Serv SRL), Gheorghe Stan (SC Micromet SA Focșani), Silviu Simiz (SC Simiz Fashion SRL).

Campusul școlar și universitar urmează să fie construit în Focșani pe o suprafață de peste două hectare și va include 4 corpuri de clădire: un corp principal (cu săli de curs, amfiteatru, bibliotecă cu sală de lectură, ateliere digitale și laboratoare), un cămin studențesc, cantină și bază sportivă, va avea soluții de energie alternativă (panouri fotovoltaice și stații de încărcare electrică auto) și o parcare proprie, cu 12 stații de încărcare pentru mașini electrice. Campusul va dispune de resurse educaționale, mobilier, ateliere de practică pentru elevi și studenți, precum și de ateliere digitale, asigurând infrastructura necesară pentru pregătirea profesională optimă a elevilor și a studenților.

La nivelul județului Vrancea a fost constituit consorțiul pentru învățământ dual, al cărui lider este Consiliul Județean Vrancea la care au aderat două universități de prestigiu, care au filiale în Focșani (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași și Universitatea București), trei colegii tehnice din Focșani (Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Colegiul Tehnic „Valeriu D.Cotea”) și Liceul „Simion Mehedinți” Vidra, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și trei companii locale, reprezentative în domeniul economic (SC Paco Prod Serv SRL, SC Micromet SA Focșani, SC Simiz Fashion SRL).

În prezent, Consiliul Județean Vrancea are în desfășurare licitația publică privind serviciile de proiectare și lucrările de construcție și dotarea cu utilaje și echipamente pentru Campusul profesional integrat, liceal și universitar care va fi realizat în Vrancea, fiind în etapa de evaluare tehnică a celor 10 oferte depuse.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.