A început Postul Mare, prilej de asceză și pocăință pentru creștinii ortodocși

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a explicat învățătura despre iertare, post și neagonisire, desprinsă din pasajul evanghelic duminical (Matei 6, 14-21), la finele slujbei de duminică, 17 martie, premergătoare Postului Mare (18 martie – 5 mai).

Postul, pe care ne pregătim acum să îl începem, înseamnă «să lepădăm lucrurile întunericului» – după expresia Sfântului Apostol Pavel – «și să ne îmbrăcăm cu armele luminii» (Romani 13, 12), adică să răstignim omul cel vechi al păcatului pe crucea vieții personale și să ne îmbrăcăm cu faptele virtuții. Postul și rugăciunea sunt organic însoțite de fapta cea bună. În acest sens, Mântuitorul Hristos ne învață să nu ne adunăm comori aici, pe pământ (cf. Matei 6, 19), să ne tămăduim de patima lăcomiei după lucruri materiale, de tentația de a acumula cât mai multe bunuri, ca și cum sensul vieții noastre ar sta în mulțimea averilor pe care le-am strâns. El ne îndeamnă să ne adunăm comori în cer (cf. Matei 6, 20), care constau în faptele bune de care beneficiază semenii noștri, dar care se transferă, în chip spiritual, Dincolo, în contul celor ce le-au realizat”, a menționat Ierarhul locului, conform site-ului Arhiepiscopiei.

În această săptămână, în biserici se citește Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, perioada fiind una aliturgică.

Canonul cel Mare este un canon de pocăință cu peste 250 stihiri, alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!„, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminică a perioadei Triodului.

 

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.