IPJ Vrancea a organizat o conferință de presă în care a prezentat situația cazurilor de violență domestică reclamate/sesizate în primele 9 luni ale anului

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, în cursul celor 9 luni ale anului 2023, pe linia violenței domestice au fost înregistrate 933 infracțiuni, din care, 303 în mediul urban și 628 în mediul rural. Din totalul infracțiunilor, 105 au reprezentat fapte de încălcare a măsurilor dispuse în ordinele de protecție.

După locul comiterii, situația se prezintă astfel:

Cele mai multe infracțiuni în domeniu se comit la domiciliul subiecților, respectiv 834 fapte, reprezentând 89,38% din total, iar 99 de fapte în spațiul public, reprezentând 10,61%.

Potrivit statisticii, 90,41% dintre autori sunt bărbați, 8,96% sunt femei, iar 0,61% sunt minori.

Măsuri dispuse

În primele nouă luni ale anului 2023 a fost luată măsura reținerii pentru 8 persoane, pentru fapte comise în contextul violenței domestice. Pentru încălcarea măsurilor dispuse în cadrul ordinului de protecție, au fost reținute 2 persoane.
Intervenția la evenimentele sesizate
În perioada analizată, polițiștii vrânceni au intervenit la 3011 cazuri de violență domestică (913 în urban și 2098 în rural). În 2549 situații, intervențiile au fost ca urmare a sesizărilor prin S.N.U.AU. 112.
Indiferent de modul de sesizare, s-a întocmit formularul de evaluare a riscului, în 532 dintre situații fiind constatată existența riscului iminent (17,67%).
Deși s-a constatat existența riscului iminent, 291 de victime au refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

Ordine de protecție provizorii

Polițiștii au emis 242 ordine de protecție provizorii, 35,53% fiind emise în mediul urban și 64,46% în mediul rural.
Totodată, instanțele de judecată au emis 154 ordine de protecție, 95 dintre acestea ca urmare a ordinelor de protecție provizorie emise de către poliițiști.

III. OPERAȚIONALIZAREA SISTEMULUI INFORMATIC DE MONITORIZARE ELECTRONICĂ ȘI ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE PE ACEASTĂ LINIE

Începând cu data de 1 octombrie 2022, în acord cu H.G. nr. 1025 din 10 august 2022, I.P.J. Vrancea a intrat în etapa I a Proiectului Pilot pentru implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (S.I.M.E.), alături de alte două inspectorate de poliție județene și Poliția capitalei.
Monitorizarea electronică a persoanei supravegheate se realizează efectiv cu ajutorul dispozitivului electronic de supraveghere, care este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, atașată la gleznă sau, prin excepție, la brațul persoanei vizate.

În baza alertelor generate de acest dispozitiv, (ce notifică încălcarea unei măsuri dispuse), datele sunt preluate și prelucrate prin dispeceratele S.I.M.E. și S.N.U.A.U. 112 și apoi transmise către cel mai apropiat polițist, pentru asigurarea intervenției în timp util și protejarea victimei.
În perioada de referință, în 57 dintre cele 242 ordine de protecție provizorie emise de polițiști a fost dispusă măsura monitorizării electronice. De asemenea, alte 26 de ordine de protecție cu monitorizare electronică au fost emise de către instanțele de judecată.
De la debutul proiectului, polițiștii au emis 74 de ordine de protecție provizorii cu monitorizare electronică. Totodată, 33 de ordine de protecție cu monitorizare electronică au fost emise de instanțele de judecată.
În prezent, 14 persoane sunt monitorizate electronic.
IV. ACTIVITĂȚI PREVENTIVE
Activitățile preventive desfășurate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea în primele 9 luni ale anului 2023 au fost canalizate pentru îndeplinirea obiectivelor Poliţiei Române în domeniul prevenirii criminalităţii, transpuse și implementate la nivel local, în programe locale de prevenire, inclusiv pe linia prevenirii violenței domestice.
Astfel, în perioada de referință, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii de ordine publică au derulat 417 activități informativ-preventive cu un număr de 11 349 beneficiari, pentru combaterea formelor de manifestare a violenței domestice și sprijinirii victimelor acestui fenomen infracțional.
În esență, eforturile acestor activități au fost canalizate spre reducerea tendinței de toleranță a comunității la aceste genuri de fapte și asigurarea cunoașterii de către victimele violenței domestice a alternativelor de protecție, dar și a instrumentelor legislative ce pot fi folosite în sprijinul acestora.
Tot în acest context, polițiștii din cadrul structurii de prevenire au implementat la nivel local Proiectul național de prevenire a violenței domestice Bright Sky, proiect ce promovează aplicația Bright Sky RO care cuprinde o paletă diversificată de informații, posibilitatea de a stoca probe pentru dovedirea infracțiunilor și pedepsirea abuzatorilor, o hartă cu servicii de suport, chestionare de evaluare a riscurilor, recomandări pentru siguranța personală și date despre instituțiile implicate în managementul unui caz.

Nevoia de informare, educare și conștientizare a publicului larg cu privire la acest segment de manifestare a infracționalității reprezintă una dintre prioritățile instituției noastre, fapt pentru care acestea vor continua și în perioada octombrie – decembrie 2023 în cadrul unei campanii locale de prevenire a violenței domestice “Alege SĂ NU fii victima violenţei domestice!”, sub sloganul “Iubirea de azi nu şterge agresiunea de ieri”.

V. CONCLUZII PRIVIND ACTIVITATEA DESFĂȘURATĂ ȘI REZULTATELE OBȚINUTE

Utilizarea sistemelor electronice de monitorizare electronică a determinat o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, permițând urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în ordinele de protecție și adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor.
Pentru prevenirea și combaterii violenței domestice, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea va continua cooperarea cu instituțiile cu atribuții în domeniu, pentru ca mesajul instituțional să ajungă la destinatarii acestei problematici, prin consolidarea parteneriatului poliție – comunitate.

Obiective:
Identificarea stărilor conflictuale care pot genera fapte de violență domestică;
Monitorizarea, permanentă, a stărilor conflictuale și consilierea persoanelor cu un grad ridicat de victimizare;
Desfășurarea unor campanii informativ – preventive, adresate, în special persoanelor vulnerabile, pentru popularizarea drepturilor victimelor.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.