Inspecția Muncii în colaborare cu Ministerul Muncii si Protecției Sociale a realizat un plan de măsuri pentru reducerea incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate

În vederea realizării măsurilor stabilite în Plan, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea derulează în perioada 30 august – 17 decembrie 2021 Campania Natională de control pentru identificarea și sancționarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată la angajatorii care își desfășoară activitate în următoarele domenii: construcții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, protecție și gardă, depozitări, întreținerea și repararea autovehicolelor, comerț, notariate și birouri de avocatură și arhitectură .

În cadrul primei etape a acestei Campanii Naționale ce sa derulat în perioada 30.08 – 02.09.2021, inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relațiilor de muncă au efectuat 17 acțiuni de control la angajatori ce desfășoară activitate de fabricare a produselor de brutărie și a produselor făinoase . Inspectorii de muncă au constatat 19 de neconformități față de prevederile legale, aplicând în total 6 sancțiuni contravenționale în cuantum de 20.300 lei .

Totodată au fost identificată o persoană care desfășura muncă nedeclarată . Pentru acest lucrător s-a dispus măsura întocmirii și înregistrării contractului individual de muncă si plata contributiilor ce deriva din executarea acestuia . Angajatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 lei și i s-a dispus măsura intrării în legalitate . Reamintim angajatorilor obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc și evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat , cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului și de a supune controlului inspectorilor de muncă aceste documente .

Majoritatea neconformităţilor constatate au fost remediate în timpul controlului, pentru celelalte dispunându-se măsuri cu termene stricte de realizare. Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea a urmărit și creşterea gradului de informare și conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor cu privire la dispozițiile legale în vederea combaterea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2”, a precizat Eliza Botezatu, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea.

Citește și:   Inițiativă PNL: „Mediu online mai sigur pentru copii”

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.