O nouă carte de excepţie, având-o ca autor pe Teodora Fîntînaru, își așteaptă lansarea. Este vorba despre volumul apărut, în acest an, la Editura Academiei Române, şi intitulat Primăvara la români: fragmente de cotidian în spaţiul carpatin: secolul XVI – începutul secolului XIX. Evenimentul cultural va avea loc sâmbătă, 24 aprilie 2021, începând cu ora 13, la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focşani, şi va fi onorat de prezenţa doamnei Ana-Corina Săcrieru, Președinte al Asociației Femeilor Ortodoxe – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, și a domnului profesor univ. dr. Ioan Adam, istoric și critic literar.
Alături de noi vor fi profesori, bibliotecari, invitaţi de seamă ai comunităţii, în semn de preţuire şi admiraţie faţă de doamna dr. Teodora Fîntînaru, profesorul care a păstorit vreme îndelungată Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, lăsând moştenire un bogat patrimoniu de evenimente culturale, proiecte de excepţie şi strategii editoriale care au contribuit la modernizarea bibliotecii publice şi înnobilarea patrimoniului cultural.
Profesorul univ. dr. Ioan Adam, critic literar de certă valoare, mărturiseşte despre cartea Primăvara la români: fragmente de cotidian în spaţiul carpatin: secolul XVI – începutul secolului XIX: „căutând în umbra puţinelor documente, investigând, printre primii la noi, fascinantul univers al însemnărilor pe cărţi, Teodora Fântânaru scoate la lumină detalii pasionante, deschide o fereastră spre <<nevoinţele>> şi ispitele scrisului românesc. Rezultatul acestor neobosite căutări este o carte captivantă ca un roman de aventuri intelectuale, o carte justiţiară despre <<firea românească>>, scrisă altfel decât este de la o vreme moda”.
Vă aşteptăm să ne fiţi alături şi o felicităm pe doamna dr. Teodora Fîntînaru pentru volumul despre care academicianul Gabriel Ştrempel rosteşte următorul gând: „am găsit subiectul lucrării original şi cu multă îndrăzneală tratat. Nimeni până astăzi nu a avut ideea adunării la un loc a tuturor elementelor de istorie periferică a cărţii româneşti, atât de necesare, totuşi, elaborării bibliografiilor naţionale”.