Sâmbătă, 20 martie 2021, s-a desfășurat evenimentul cultural intitulat ,,Viață si poezie„, organizat de Asociația Elevilor din Județul Vrancea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani și Biblioteca Județeană ,,Duiliu Zamfirescu” Vrancea. La acest eveniment, destinat marcării Zilei Internaționale a Poeziei (21 martie) și găzduit de Ansamblul Folcloric ,,Țara Vrancei” (coorganizator, de asemenea), a participat ca invitat special doamna Lamia Beligan, actriță la Teatrul Național ,,Ion Luca Caragiale” din București. Totodată, în sală au fost prezenți președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Cătălin Toma, viceprimarul municipiului Focșani, doamna Alexandra Tătaru, și Adrian Crețu, administrator public al județului Vrancea.
În deschiderea evenimentului, din partea Bibliotecii Județene ,,Duiliu Zamfirescu”, a vorbit dl. profesor și scriitor Adrian Țiglea care a prezentat activitatea Cenaclului literar ,,Mari personalități ale culturii române și universale” (proiect comun al AEV și al bibliotecii județene), având în vedere că tinerii care au susținut primul moment artistic din cadrul evenimentului sunt, totodată, membri ai cenaclului amintit.
Acest moment artistic a constituit prima parte a evenimentului și a constat într-o preumblare de-a lungul unor momente semnificative ale poeziei românești. Astfel, tinerii au interpretat din opera unor poeți precum Nichita Stănescu, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Ion Barbu, Tudor Arghezi, Ana Blandiana.
Imagini mai multe de la eveniment pot fi vizualizate AICI.
În cea de-a doua parte, doamna Lamia Beligan a încântat publicul cu forța și frumusețea poeziei românești.
Președintele Asociației Elevilor din Vrancea, Gabriela Staicu, a afirmat: ,,Suntem deosebit de bucuroși că AEV a reușit să marcheze anul acesta, pentru a doua oară, prin acest eveniment, Ziua Internațională a Poeziei. Prima oară am realizat un eveniment simular în anul 2019, găzduiți fiind atunci tot de Ansamblul Folcloric Țara Vrancei. Și în anul 2020 ne-am dorit să marcăm acest moment, însă contexul pandemic nu ne-a permis. Considerăm că poezia, atât românească, cât și universală trebuie cât mai mult dăruită celor din jur, pentru că ea reprezintă o modalitate prin care frumosul pătrunde în viața noastră.”.
Ziua Internațională a Poeziei se aniversează în fiecare an pe data de 21 martie, declarată oficial de către UNESCO începând din anul 1999, și reprezintă o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. (N. S.)