Continuarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan – o prioritate pentru ministrul Ion Ștefan

Ministrul Ion Ștefan a avut, în cursul zilei de astăzi, o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și cu directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Ștefan Constantin, în cadrul căreia s-a discutat despre continuarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan. În viziunea ministrului Dezvoltării, lucrările și darea în folosință a canalului reprezintă un proiect vital pentru agricultura din sudul Moldovei și din județele din Bărăgan. „Avem semnale clare că ”nu va curge multă apă pe Siret” până vom vedea utilaje lucrând pentru extinderea sistemul de irigații, o promisiune pe care am făcut-o fermierilor din Vrancea”, a declarat ministrul liberal.

Construirea Canalului Siret-Bărăgan este un proiect pe care guvernarea liberală l-a cuprins ca prioritar în Planul Național de Redresare și Reziliență și care presupune reluarea procesului investițional. Lucrările se vor desfășura în două etape:

Etapa I – aprox. 50 km până la limita sudică a județului Vrancea, pentru această etapă studiile și proiectarea fiind finalizate, iar execuția poate fi reluată. Costurile totale sunt estimate la 83,67 milioane euro.

Etapa a II-a – aprox. 140 km pe teritoriul județelor Brăila, Buzău și Ialomița până la debușarea în acumularea Dridu. Pentru această etapă sunt necesare studiile de fezabilitate și proiectarea.

Finalizarea „Canalului magistral Siret-Bărăgan – Etapa I” ar asigura condiții pentru irigarea unei suprafețe de aprox. 120.000 ha, potrivit PNRR. „Dacă ar fi construit tot canalul, s-ar crea posibilitatea irigării unor suprafeţe de 475.000 ha, din care cca. 80% fără sisteme de pompare”,  a mai declarat în încheiere ministrul Ion Ștefan.

Citește și:   Primăria Biliești a modernizat centrul comunei

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.