Din romanul ”Fapte REALIZATE, nu vorbe ARUNCATE”! Proiectul inițiat de Cătălin Toma și Ion Ștefan a fost promulgat de președintele României. Producătorii agricoli vor primi 200 de euro per tonă de produs agricol!

Din seria ”Fapte, nu vorbe”, ministrul Ion Ștefan, deputat, și președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, fost senator, se pot lăuda cu un proiect favorabil agricultorilor, proiect inițiat și promulgat de președintele României, lucru care nu s-a mai întâmplat cu niciun alt parlamentare de Vrancea în ultimii 30 de ani!

Proiectul a fost promulgat pe 5 noiembrie 2020 de președintele Klaus Iohannis. Practic, este vorba de legea pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produse agricole primare. Legea, care instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură, către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali, de 100 sau de 200 de euro/tonă, pentru produsele aduse pe piață sau spre procesare, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Unul dintre proiectele legislative pe care le-am inițiat alături de Cătălin Toma, președinte al CJ Vrancea, și care a devenit lege în acest mandat de parlamentar PNL de Vrancea a fost promulgat astăzi de președintele statului, Klaus Iohannis, iar începând cu 1 ianuarie 2021 își va produce efectele și îi va sprijini pe producătorii agricoli români. Nu există satisfacție mai mare când vezi că proiectele pe care le scrii, ca parlamentar, cu gândul la a oferi o mână de ajutor fermierilor români, dar și nouă tuturor românilor care căutăm, la tarabe sau în magazine, produse sănătoase, românești și gustoase, ajung legi”, a spus deputatul PNL Ion Ștefan, inițiator al legii.

Prima se ridică la 200 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol primar ori produs pescăresc și de acvacultură comercializat către unități de procesare. În cazul crescătorilor de păsări, prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator. Cei care vând direct către consumatorul final vor beneficia de 100 de euro pe tonă sau pentru fiecare 10.000 de ouă.

Citește și:   ARTIFEX angajează persoană cu experiență în activitatea de import-export

Același beneficiar nu poate primi într-un an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde la procesator sau 10.000 de euro dacă vinde la piață, direct pentru consum. Producătorii locali pot obține această primă de comercializare de 100 sau de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare: legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei, dar și pentru produsele pescărești și de acvacultură.

Beneficiază de cei 200 de euro, respectiv 100 de euro, persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulative următoarele condiții:
– dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;
– posedă atestat de producător, sau documente de înregistrare, sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;
– comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie;
– fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz.

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.