Campanie naţională privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, derulată de ITM Vrancea

Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea a desfășurat, în perioada 18 – 23 mai 2020, Campania naţională privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile construcții și întreținerea și repararea autovehiculelor.

Obiectivul principal al campaniei de control s-a axat pe identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare și determinarea acestora să încheie contracte individuale de muncă în vederea diminuării consecințelor sociale și economice negative ce derivă din eludarea prevederilor legale incidente în vigoare, precum și identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor. Un alt obiectiv esențial al acestei campanii naționale de control l-a reprezentat creșterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.

Inspectorii de muncă angrenați în desfășurarea acestei campanii au efectuat 37 acțiuni de control în urma cărora au fost constatate 60 de neconformități față de prevederile legale, aplicându-se 19 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 44.500 lei.

Pentru toate neconformitățile constatate, au fost dispuse măsuri obligatorii de intrare în legalitate cu termene stricte de realizare.

Totodată, au fost identificate 2 persoane care desfășurau muncă nedeclarată. Pentru un lucrător, s-a dispus măsura întocmirii și înregistrării contractului individual de muncă si plata contributiilor ce deriva din executarea acestuia. În cel de-al doilea caz, salariatul identificat la lucru avea contractul individual de muncă suspendat, fiind în șomaj tehnic.

Angajatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 lei și i s-a dispus măsura intrării în legalitate. Reamintim angajatorilor obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc și evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat , cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului și de a supune controlului inspectorilor de muncă aceste documente.

În același timp, s-a desfășurat Campania națională de control în domeniul sănătății și securității în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor – cod CAEN 41, 42, 43 și întreținerea și repararea autovehiculelor – cod CAEN 452.

Obiectivele generale ale campaniei au fost diminuarea consecințelor sociale și economice care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de către angajatorii din domeniile mai sus amintite.

Inspectorii de muncă au efectuat 37 acțiuni de control în urma cărora au fost constatate 46 de neconformități. Au fost alicate aplicate 46 de sancţiuni contravenţionale (44 avertismente şi 2 amenzi în valoare de 8500 lei).

Sancţiunile aplicate au la bază urmatoarele deficienţe constatate:
– neutilizarea echipamentului individual de protecţie din dotare;
– nesemnalizarea corespunzătoare a lucrărilor;
– neutilizarea sistemelor de protecţie colectivă pentru prevenirea căderilor de la înalţime.

Pentru remedierea neconformităţilor constatate, inspectorii de muncă au dispus măsuri şi termene de intrare în legalitate.
În contextul actual, inspectorii de muncă au asigurat informarea și conștientizarea angajatorilor și angajaților cu privire la măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de Covid-19 instituite de Legea nr. 55/2020, H.G. nr.394/2020 și Ordinul nr.874/81/2020”, a precizat Eliza Botezatu, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.