Manualul unic de ”Comunicare în limba ROMÂNĂ” conține încă de la început (prima pagină, Unitatea 1 – Din nou la școală, Prima zi de școală), un nume de arab/musulman (ALI), de parcă numele românești au dispărut din țara noastră. ”Cozile de topor” din Ministerul Educației își fac treaba de ani de zile și pun în aplicare strategii prin care ideea de românism să nu mai fie atât de pregnantă în… România. Ce Ana? Ce Maria? Ce Ion? Ce Alexandru? Ce Ștefan? Ce Vasile? Ce Ilinca? ALI e la ”modă”. În fapt, e o ”modă” impusă de ideologii din spatele celor care realizează manuale școlare cu acceptul ”cozilor de topor” din Ministerul Educației.
Salut! Eu sunt ALI. Tu?
Scriitorul Mircea Platon (foto dreapta), redactor-șef al revistei ”Convorbiri literare” , a reacționat după ce a văzut cum arată pagina dedicată primei zile de școală: ”E clar cum stau lucrurile cu sistemul de învățământ din România. Elevilor li se arată încă de la bun început că steagul UE stă deasupra steagului României și că știrile zilei sunt mai importante decât școala. Importantă nu e cartea, ci reporterița, presa, știrea. Școala abia se vede, parcă e o clădire în flăcări, în fundal, desenată schematic. De vreo carte nici vorbă. Accentul e mutat încă din prima clipă pe altceva decât pe carte. Mai jos, i se spune elevului român de clasa întâi că are un nou coleg. Care i se prezintă răcnind: Salut! Eu sunt Ali! Elevul român, cu mâinile în buzunare și șapca de tembel pe cap, după model american, nu știe cum îl cheamă. E perplex. Cred și eu. Cu asemenea manuale!„.
Oare în manualele arabilor sunt trecute nume românești…? Cu precizarea că nu toți arabii sunt musulmani și nici toți musulmanii sunt arabi. (Cristian MATEESCU)