Mâine, de la orele 11.00, lansare de carte la Casa de Cultură din Odobești. Bogdan Constantin DOGARU / ”Ordinul Bʼnai Bʼrith”. Contribuții la independența și unitatea națională a României

Vă invităm, dragi iubitori de lectură și pasionați de cunoaștere, la o întâlnire cu cel mai documentat autor pe tema istoriei comunităților evreiești din Vrancea și unul dintre puținii specialiști români în societăți de binefacere și organizații fraterne evreiești. Este vorba despre arhivistul și istoricul Bogdan Constantin Dogaru (foto). De această dată, istoricul Dogaru ridică vălul și prejudecățile de pe cea mai cunoscută organizație fraternă a evreilor din toată lumea: Ordinul Bʼnai Bʼrith.

Cunoscut prin lucrările sale despre rolul evreilor din fostul Județ Putna în Armata Română, despre suferințele evreilor din Putna în timpul Holocaustului, dar și pentru istoria evreilor din Odobești – volume lansate la Casa de Cultură din localitate – Bogdan Dogaru ne propune o apropiere de o organizație fraternă care s-a remarcat nu doar prin acțiuni caritabile, ci a participat activ prin membrii săi la formarea României moderne. De la Războiul de Independență (1877-1878) la Războiul de Întregire a Neamului (1916-1919), Ordinul Bʼnai Bʼrith din România și-a demonstrat atașamentul și loialitatea față de statul român. Este adevărat, politicienii români nu au înțeles importanța comunităților evreiești, refuzând mult timp acordarea cetățeniei evreilor din Regat, chiar expulzând savanți de talia unui Moses Gaster. Nu mai vorbim de legislația interbelică și cea antonesciană împotriva evreilor.

Scopul volumului istoricului Bogdan Constantin Dogaru este cunoașterea istoriei acestor societăți de binefacere și organizații fraterne pentru a privi senini, cu ochii deschiși, lumea de lângă noi și a nu cădea în capcana valului de naționalisme care bate la porțile Europei. În lipsa unor politici economice, politicienii din toată lumea vântură prin fața ochilor alegătorilor obosiți tema naționalismului agresiv. De aceea este nevoie de cunoaștere a istoriei de ieri pentru a nu cădea în aceleași erori. Lansarea de carte se va desfășura la Sala de lectură Bibliotecii Publice de la ora 11!”, a precizat Dr. Romeo-Valentin Muscă, director al Casei de Cultură din Odobești.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.