Publicistul Aurel Stanciu-Milcovin, evocat la Casa de Cultură din Odobești

Casa de Cultură „Constantin C. Giurescu” din Odobești a organizat un eveniment cultural „Gară pentru noi”, un demers prin care s-a adus în în atenția contemporanilor un om și o instituție. Este vorba de Gara din Odobești, cu calea ferată de pe Valea Putnei și publicistul Aurel Stanciu-Milcovin. Gara din Odobești este (mai degrabă a fost) instituția care a introdus Odobeștii în economia românească la sfârșitul secolului al XIX-lea, racordând Podgoria la rețeaua de căi ferate.

Aurel Stanciu-Milcovin deși era născut în fosta comună Găgești, nu în Odobești, s-a atașat de localitate și a reușit printr-o compoziție de excepție să eternizeze Gara, oferind contemporanilor o creație literar-artistică unică în spațiul moldav, poemul transpus pe note muzicale „Trenul vine de la Odobești”: „Dinspre Milcov, din Podgorie / Ca o umbră iluzorie / Ca o jucărie din povești / Ca un fel de dulce pacoste / Aducând și om, și dragoste / Trenul vine de la Odobești / Poartă-n el amurgul viilor / Lacrima copilăriilor / Și-n fiorul nebuniilor lui / Surâs de-albin / Are jarul cât al vetrelor / Glasul, cum e al cumetrelor / Roata, nici de sama pietrelor / Nu-i / Și totuși vine / Vine / Purtând pe șine / Poate suspine / Poate nădejdi, și vești, și dor de tine / Vine Printre coline / Adus ca mine / Din Odobești”.

Printr-un documentar de colecție realizat în anii ʼ70 pentru Televiziunea Română, Aurel Stanciu-Milcovin a asociat pentru totdeauna numele său Gării și Orașului Odobești lăsându-ne, poate, cel mai emoționant documentar despre această localitate de poveste. Din aceste considerente Casa de Cultură a reluat la Zilele Culturii Odobeștene tema Gării și propune evocarea personalității publicistului Aurel Stanciu-Milcovin, invitând la manifestare un coleg de generație, jurnalistul Radu Borcea. Manifestarea de mâine cuprinde mai multe surprize, printre care difuzarea unor imagini în premieră, a unui interviu cu un personaj cheie în funcționarea căii ferate Odobești-Burca, date și informații care vor arăta importanța salvării acestei clădiri simbol, de unde pleca spre centrul orașului, Bulevardul Gării.

Citește și:   A fost resfințit sediul istoric al Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul Primăriei Odobești, în parteneriat cu Liceul de Agricultură și Industrie Alimentară și Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din localitate.

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.