BEC calcă pe bec. Își dă cu stângul în dreptul și dă hotărâri contradictorii. Incompetența are un nume: BEC.

Avocatul Adrian Toni Neacșu trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care Biroul Electoral Central interpretează conținutul de pe rețelele sociale în ceea ce privește materialele de propagandă electorală. Iată postarea lui Toni Neacșu:

Urmăresc cu îngrijorare deciziile BEC privind înlăturarea conținutului ilegal de pe rețelele sociale atunci când privește materiale politice create de utilizatori obișnuiți. Pur și simplu nu exista nici o logică juridică, respingerea sau admiterea unor astfel de sesizări scăpa oricărei coerențe de interpretare.

Uneori utilizatorii sunt considerați actori politici doar pentru ca postează în favoarea unor candidați in timp ce în situații similare se consideră că același tip de postări reprezintă doar manifestarea libertății individuale de exprimare.

Art. 1 alin 2 din Hotărârea AEP nr. 9/2025 spune explicit că comunicările care se înscriu în limitele activității jurnalistice de informare a publicului, precum și opiniile publice exprimate în nume personal de către alte persoane decât actorii politici nu constituie materiale publicitare politice.

Deci miza este ce inseamna actor politic iar aici BEC-ul deja a emis decizii contradictorii, unii utilizatori obișnuiți sunt considerați actori politici în timp ce alții, care acționează exact la fel, nu.

Această dubla măsură are și consecințe directe pentru că pentru materialele considerate ilegale și față de care se dispune eliminarea AEP-ul trebuie sa constate săvârșirea unei contravenții, daca identifica persoana, și sa aplice amenda de la 15.000 la 50.000 lei.

Cred că este necesar ca BEC-ul să fie sesizat pentru a pronunța o hotărâre privind interpretarea legii, astfel încât să fie clar în ce situație un utilizator normal, persoană fizică obișnuită, devine actor politic și are astfel obligatia marcării materialelor pe care le publică (text, video sau audio) ca fiind publicitate politică. De asemenea, având în vedere că în astfel de situații materialele considerate publicitate politică sunt realizate pe cont propriu, BEC-ul trebuie sa explice clar cum trebuie marcate acestea, pentru ca e greu de susținut ca elementele de marcaj prevazute pentru candidați și partidele politice se pot aplica identic și persoanelor fizice. Acestea nu au de unde sa știe codul mandatarilor financiari și cât timp nu folosesc bani din bugetele de campanie ale candidaților nu au ce sa scrie cu privire la acestea”.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.