Un studiu recent făcut de InfoCons a scos la iveală faptul că în conformitate cu datele existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația se prezintă astfel:
Pastele analizate: – Paste Carbonara – Paste Bolognese – Paste cu creveti. Gramajul pe porție variază între 100 și 550 de grame.
Studiul a fost realizat pe 124 de preparate dupa cum urmeză:
– Paste Carbonara – 61 de preparate, – Paste Bolognese – 33 de preparate, – Paste cu creveti – 30 de preparate.
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari situația se prezintă astfel :
Numericul de aditivi alimentari regăsiti în pastele ce au facut obiectul studiului variază între 0 – 19 :
Cei mai întâlniți aditivi alimentari sunt : E330 acid citric , E1422 amidon modificat.
Pe locul 2 se regăsesc : E202 sorbat de potasiu , E220 dioxid de sulf , E270 acid lactic , E301 ascorbat de sodiu , E331 citrati de sodiu , E407 caragenan , E410 guma de carruba , E412 guma guar , E415 guma xantan , E451 trifosfati , E452 polifosfati , E536 ferocianura de potasiu , E621 monoglutamat de sodiu , E626 extract de drojdie , E1105 lizozim
Pe ultimul loc se regăsesc : E100 curcuma , E235 nitamicin , E243 lauroil arginat de etil , E250 nitrit de sodiu , E251 nitrat de sodiu , E300 acid ascorbic , E316 eritrobat de sodiu , E322 lecitine , E325 lactat de sodiu , E332 citrati de potasiu , E339 fosfati de sodiu , E392 extract de rozmarin , E420 sorbitoli , E425 konjac , E450 difosfati , E470a alga marina , E471 digliceride , E472e mono si diglocerode ale acizilor grasi , E473 esteri ai zaharozei cu acizi grasi , E508 clorura de potasiu , E509 clorura de calciu , E535 ferocianida de sodiu , E579 gluconat feros , E585 lactat feros , E627 guanilat disodic , E631 inozinat disodic , E1442 fosfat de diamidon hidroxipropilic
Toate produsele studiate au avut următoarele informații: valoarea energetică este cuprinsa între 133.22 kcal și 451.85 kcal, cantitatea de sare variază între 0.11g și 3.64g raportată la 100 g de produs
Atenție ! În cazul în care se consumă o porție de paste având un gramaj de 550 grame atunci cantitatea de sare va ajunge la 20 grame de sare, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Cantitatea de zahăr variază între 0.46g și 4.12g raportată la 100 g de produs
Atenție ! În cazul în care se consumă o porție de paste având un gramaj de 550 grame atunci cantitate de zahăr va ajunge la 22.66 grame de zahăr , iar Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.