Consilierul municipal Corneliu Negru (AUR) a participat ieri și a votat în ședința CL Focșani, inclusiv proiectul prin care PSD și-a pus doi viceprimari: Traian Negulescu și Adrian Vulpoiu. Asta în condițiile în care la alegerile din 1 decembrie a. c., Negru a fost ales senator pe listele AUR, urmând a ajunge în Parlamentul României. În mediile politice din Vrancea a apărut informația că Negru nu ar fi avut dreptul să fie prezent la ședința de ieri a CL, pentru că au trecut mai mult de 15 zile calendaristice de la 1 decembrie, perioadă în care ar fi trebuit să aleagă dacă merge în Parlament sau rămâne în CL Focșani.
Corneliu Negru ne-a precizat astăzi că nu are emoții cu privire la zvonurile privind eventuala sa incompatibilitate. „Am primit un document de la Senat în care am fost anunțat că trebuie să-mi dau demisia din CL Focșani până pe 19 decembrie. De altfel, astăzi, 17 decembrie, mi-am depus demisia din funcția de consilier municipal”, a spus Negru.
Conform Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, persoana care se află în incompatibilitate (în acest caz, un consilier municipal care a fost ales senator) are la dispoziție 15 zile lucrătoare pentru a demisiona din una dintre funcții. Articolul 25 din Legea nr. 176/2010 prevede că persoanele aflate în situație de incompatibilitate trebuie să acționeze pentru a elimina această stare în termen de 15 zile lucrătoare de la data intervenirii incompatibilității. În cazul unui consilier municipal ales senator, incompatibilitatea intervine odată cu validarea mandatului de senator. (Cristi IRIMIA)
Informații de context suplimentare:
Mandatul de senator în Parlamentul României se consideră validat după îndeplinirea următoarelor etape procedurale, conform regulamentelor parlamentare și legislației aplicabile:
Confirmarea rezultatelor alegerilor: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) comunică rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare. După acest pas, mandatele senatorilor aleși sunt certificate.
Constituirea legală a Senatului. La prima reuniune a Senatului după alegeri, are loc ședința de constituire, convocată de Președintele României. La această ședință, președintele Senatului anterior sau un senator desemnat temporar prezidează întâlnirea.
Comisia de validare. Este înființată o Comisie de validare formată din senatori aleși. Aceasta verifică documentele fiecărui senator (inclusiv îndeplinirea condițiilor legale de eligibilitate).
Votul pentru validare. Comisia prezintă raportul său privind validarea mandatelor. Senatul, reunit în plen, votează acest raport.
Mandatul de senator este considerat validat în momentul adoptării raportului Comisiei de validare de către plenul Senatului. Acesta este momentul oficial din care senatorii intră în exercițiul deplin al atribuțiilor. Depunerea jurământului, senatorii depun jurământul în plen, conform Constituției României. Această etapă este esențială pentru a-și putea exercita efectiv funcția. Astfel, validarea mandatului este confirmată prin votul Senatului, iar senatorii sunt oficial considerați în funcție după depunerea jurământului.