Mâine, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului, perioadă cu o deosebită importanță și însemnătate pentru creștini. Pe parcursul acestei perioade, consumatorii vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post.
Cu această ocazie, InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip burger / gyros vegetal, comercializate în restaurantele de tip fast food, în cadrul căruia au fost analizate informațiile nutritionale ce se regăsesc pe platformele online ale următoarelor restaurante:
· REX CONCEPTS BK ROMANIA S.R.L. ( BURGER KING )
· S.C. ALBINA RESTAURANTE S.R.L. ( FRIDAY )
· ART BURGER S.R.L. ( HESBURGER )
· S.C. UNCLE JOHN FOOD S.R.L. ( UNCLE JOHN )
· STRONG MND CORPORATION S.R.L ( SPARTAN )
· U.S. FOOD NETWORK S.A. ( KFC )
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc în declarația nutrițională a produselor tip burger / gyros vegetal, declarații existente pe platformele online, au rezultat următoarele :
ADITIVI ALIMENTARI
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți toate produsele au în compoziție cel puțin 7 aditivi alimentar (E-uri) .
Numericul de aditivi alimentari variază între 7 – 20 :
– 16,66 % din produse au în compoziție 20 E-uri ( aditivi alimentari ) ;
– 16,66 % din produse au în compoziție 13 E-uri ( aditivi alimentari ) ;
– 16,66 % din produse au în compoziție 12 E ( aditivi alimentari ) ;
– 16,66 % din produse au în compoziție 8 E-uri (aditivi alimentari ) ;
– 33,33 % din produse au în compoziție 7 E-uri (aditivi alimentari ) .
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent in produsele ce fac obiectul prezentului studiu, situația se prezintă astfel :
– 83.66% dintre produse au în componență E415 : gumă xantan ;
– 66.67% dintre produse au în componență E472e : esteri mono- şi diacetiltartici ai mono- şi digliceridelor cu acizi graşi ;
– 66.67% dintre produse au în componență E1422 : amidon modificat ;
– 66.67% dintre produse au în componență E202: sorbat de potasiu ;
– 66.67% dintre produse au în componență E300 : acid ascorbic .
Cantitatea de zaharuri din glucide, raportată la 100g de produs este cuprinsă între 1.28g și 6.3g !
ATENȚIE ! 66.66% dintre produse au menționat la secțiunea de alergeni că acestea conțin sau pot conține lapte ori produse derivate din lapte .
Toate produsele studiate au avut menționate valorile nutriționale raportate la 100g de produs, dar sunt și operatori care oferă aceste informații raportate la cantitatea de produs :
– Valoarea energetică este cuprinsă între 193.5 kcal și 504 kcal ;
– Cantitatea de glucide ( carbohidrați ) variază între 18.7g și 51.6g ;
– Cantitatea de grasimi variază între 6.95g și 25.2g ;
– Cantitatea de proteine este cuprinsă între 6.34g și 14.6g ;
– Cantitatea de sare variază între 0.32g și 2.7g ;
– Cantitatea de fibre variază între 0.56g și 3.42g .
ATENȚIE ! Produsele analizate au o cantitate totală care variază între 120 – 290 grame , ceea ce înseamnă că la un astfel de produs consumat vom avea :
– Cantitatea de grasime va fi între 8.34 și 55.44 grame ;
– Canitatea de zaharuri va fi între 1.53 și 13.86 grame ;
– Cantitatea de sare va fi între 0.38 și 5.94 grame .