Modalitatea de formare a birourilor electorale s-a schimbat constant în ultimii ani. Dar nu mereu prin legi discutate în Parlament, cu mult timp înaintea datei alegerilor, ci prin ordonanțe de urgență sau prin articole înghesuite într-o listă lungă de amendamente.
Aceasta se întâmplă în ciuda faptului că unul dintre principiile de bază ale stabilității legislative, definite de Codul de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția, este ca elementele fundamentale ale dreptului electoral, inclusiv componenţa comisiilor electorale, să nu fie modificate cu mai puțin de un an de la alegeri. Pentru alegerile din acest an regula cu privire la birourile de nivel intermediar și de la nivelul secțiilor de votare s-a modificat prin OUG 1/2025, o ordonanță aprobată fără niciun fel de consultare publică și fără a justifica de ce aceste amendamente au fost necesare.
Această nouă regulă oferă reprezentare în comisii tuturor partidelor parlamentare, indiferent dacă au depus sau nu candidaturi, favorizând astfel anumiți competitori.
Expert Forum explică în cel mai recent raport care sunt modificările și ce efecte produc acestea. Raportul, însoțit de grafice explicative privind modalitatea de formare a birourilor electorale, este disponibil la https://expertforum.ro/modificare-birouri-electorale-2025/.