Cum explică fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, modul în care a reușit să facă lobby pentru rețeaua de gaze naturale a comunei Vulturu.

Demersurile pentru racordarea Comunei Vulturu la reţeaua de gaz metan au început în 2018, la Chişinău.

În calitate de Ministru al Justiţiei, împreună cu Guvernul României, participam la o întâlnire bilaterală cu Guvernul Republicii Moldova.

Într-un moment şi un cadru informal îi spuneam directorului general al Transgaz România faptul că „dintotdeauna, una dintre marile probleme ale vulturenilor a fost şi este aceea referitoare la procurarea lemnelor pentru iarnă”, întrebându-l „dacă putem să le facem un bine, branşând comuna la reţeaua naţională de gaz metan”. Răspunsul domniei sale a fost prompt „da, dar pe ce traseu?”. I-am spus că, după cunoştinţele mele, cel mai scurt traseu porneşte de la Lieşti, trecând Siretul şi apoi prin localitatea Vadu Roşca. Am stabilit să continuăm discuţia la Bucureşti.

Revenind în ţară şi trecând pe la Vulturu, i-am relatat domnului primar iniţierea acestor demersuri, iar dânsul şi-a exprimat acordul, cu un evident scepticism. Ulterior, la sediul Transgaz am convenit că traseul indicat este singurul posibil, apoi am invitat primarul pentru discuţii, la Bucureşti, convenindu-se ca doi dintre directorii societăţii să vină la Vulturu pentru stabilirea traseului de urmat. La recomandarea dânşilor a fost luată legătura cu Distrigaz Galaţi, pentru obţinerea avizelor necesare, ulterior a fost identificată şi o linie guvernamentală de finanţare a lucrării.

În tot acest demers au existat şi două sincope.

Prima sincopă s-a produs pe data de 19 martie 2019, chiar în ziua în care, la conferinţa de presă susţinută la Prefectura Vrancea, în premieră, anunţam iniţierea demersurilor pentru branşarea comunei Vulturu la reţeaua naţională de gaz metan. Imediat după respectiva conferinţă de presă, edilul a declarat că „Preşedintele Marian Oprişan este omul care de fiecare dată ne-a sprijinit şi ajutat în toate proiectele de infrastructură pe care le-am realizat sau le avem în curs de realizare”, (declaraţie publicată într-un cotidian local), în condiţiile în care Oprişan nici nu ştia despre acest demers.

A doua sincopă a constat în iniţierea unor discuţii cu primarii comunelor învecinate pentru realizarea unei magistrale de gaz metan, care să ajungă la Focşani, astfel încât şi locuitorii respectivelor comune să aibă beneficiile gazului metan. Nu cunosc, însă nici nu este greu de dedus, cui i-a aparţinut o astfel de iniţiativă, care practic făcea imposibilă branşarea comunei Vulturu la reţeaua de gaz metan. De la Bucureşti, cu surprindere, am fost întrebat despre respectivul demers şi dacă mai doresc branşarea comunei la reţeaua de gaz metan. Pentru a stopa această iniţiativă, de natură să împiedice branşarea comunei la reţeaua de gaz metan, în prezenţa unei înalte feţe bisericeşti, a unui ambasador, a câtorva preoţi şi altor comeseni, aflaţi în sărbătorile Crăciunului, i-am cerut primarului să renunţe la acest demers, pentru a lăsa liber proiectul comunal, ceea ce a şi făcut.

După câteva declaraţii contradictorii, pe data de 23 martie 2019, în acelaşi cotidian local, primarul declara următoarele: „Ministrul Tudorel Toader este cel care a venit şi mi-a propus să demarez procedurile pentru introducerea aducţiunii de gaze în comună, propunere cu care am fost întru totul de acord. În acest sens am purtat discuţii cu conducerile Transgaz şi Distrigaz, iar ulterior am obţinut avize favorabile de la ambele societăţi. Practic, în acest moment avem de rezolvat problema finanţării acestui proiect important pentru comunitatea locală. Pot spune că Tudorel Toader este un fiu adevărat al satului, care nu a uitat de unde a plecat, este în permanenţă alături de noi atât când este vorba de evenimente sau probleme cu care ne confruntăm”.

Precizările sunt de natură să restabilească adevărul. Dacă am făcut scurte referiri la iniţierea proiectului, precum şi la primii paşi concreţi, în continuare, sunt de apreciat eforturile primarului pentru continuarea acestui proiect, început în 2018 şi care va fi finalizat, după şapte ani, la finele lui 2024.

Exprim mulţumirea iniţierii şi realizării acestui proiect, precum şi convingerea faptului că, şi prin acesta, va creşte calitatea vieţii locuitorilor comunei Vulturu!

Alese mulţumiri tuturor celor care, în momente şi forme diferite, au contribuit la realizarea acestui frumos şi important proiect de dezvoltare!

 

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.