Coaliția VotCorect atrage atenția asupra importanței respectării legii în cadrul etapei de numărare a voturilor și stabilire a rezultatelor și asigurarea corectitudinii acestora.

Într-o democrație este esențial ca rezultatele să reflecte exact opțiunile exprimate de alegători. Deja observăm că apar în spațiul public informații privind posibile nereguli de natură să influențeze rezultatele finale. Este important ca suspiciunile să fie înlăturate stabilind corectitudinea rezultatelor prin mecanismele prevăzute de lege pentru aceste cazuri. Atenție sporită trebuie acordată modului în care se vor valida procesele verbale și stabili rezultatele.

Înțelegem complexitatea procesului de votare, numărare a voturilor și centralizare a rezultatelor și apreciem eforturile susținute depuse de membrii administrației electorale. Se poate observa că situaţia de-acum se datorează în mare parte complexităţii procesului şi oboselii acumulate de membrii birourilor electorale – e cunoscut faptul că am susținut că nu este o decizie bună comasarea alegerilor. Aceste dificultăți administrative nu trebuie, însă, să impieteze asupra stabilirii corecte și transparente a rezultatelor. Acest lucru este esențial mai ales pentru că în multe circumscripții diferențele între candidați sunt doar de câteva voturi. (n. r. – cum este și în Vrancea, la președinția CJ).

Reiterăm faptul că decizia politică de a comasa alegerile a generat efectele negative care se văd azi în practică. Ele privesc nu doar stabilirea rezultatelor votului, ci și procedurile legate de exercitarea votului: procedurile au fost diferite, la fel si procesele verbale, iar aceste aspecte au îngreunat și prelungit un proces de numărare care era deja complicat. Urmărirea procesului a devenit mai dificilă și pentru observatori, fapt ce reduce transparența. Coaliția VotCorect a primit și sesizări de la public care ilustrează că în unele secții de votare formularele nu au fost completate corect și nu reflectă votul din secțiile respective.

În acest context, solicităm administrației electorale să trateze cu cea mai mare seriozitate sesizările candidaților sau ale cetățenilor prin care se solicită renumărarea voturilor sau reverificarea proceselor verbale, indiferent că este vorba de calcule eronate sau de posibile tentative de fraudare a rezultatelor alegerilor din secțiile respective. Reamintim tuturor alegătorilor că pot verifica rezultatele votului din secțiile lor în procesele verbale publicate pe portalul prezenta.roaep.ro. Detalii și pe https://votcorect.ro/plangeri-pv/.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.