Campania națională ”Detector pentru Viață”!

Peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi), au avut loc anul trecut în România. Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), incendiile au afectat 1.125 de persoane, din care 268 și-au pierdut viața.

Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești.
Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie. Aceste dispozitive au în primul rând un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate.

Campania națională ”Detector pentru Viață”, derulată de către Departamentul pentru Situații de Urgență și susținută de E.ON și DELGAZ GRID continuă și săptămâna aceasta în județul Vrancea.

În data de 30 aprilie a.c., pompierii militari și voluntari vrânceni au început montarea detectoarelor de fum și monoxid de carbon în locuințele care reprezintă un risc ridicat din punct de vedere al securității împotriva incendiilor, din cauza surselor de încălzire și nu numai.
În acest sens, peste 200 de astfel de detectoare au fost instalate în locuințele vrâncenilor din comunele Cotești, Nănești, Păunești, Ruginești, Străoane, Tătăranu, Țifești și Vidra, urmând ca, în perioada următoare, să fie instalate și în alte comune din județ.

Facem cunoscut faptul că, în cadrul campaniei ”Detector pentru Viață”, în județul Vrancea vor fi montate 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid de carbon, iar la nivel național vor fi instalate 10.000 de detectoare, din care 7.500 de fum și 2.500 de monoxid de carbon.
Județele în care sunt instalate aceste dispozitive de alarmare sunt: Alba, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui și Vrancea.

Această campanie încearcă să aducă în atenția populației importanța prevenției și responsabilizarea cetățenilor în a avea o locuință sigură. Protejarea familiei și a bunurilor este un deziderat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență dar și unul al fiecărui pompier care, la fiecare intervenție face tot posibilul ca pagubele să fie minime și, cel mai important să protejeze și să salveze viața cetățeanului.

Prin mijloace simple și nu foarte costisitoare în comparație cu posibilele urmări ale unui incendiu de exemplu, fiecare dintre noi putem să contribuim la a avea o locuință sigură, la protejarea membrilor familiei, a persoanelor dragi și a vecinilor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.