Concurs în cadrul campaniei „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale?”

Campania „Tu ştii ce consecinţe pot avea faptele tale ? Fii informat, alege inspirat !”, desfăşurată în unităţile de învăţământ reprezintă un demers preventiv pentru conştientizarea consecinţelor asociate faptelor de violenţă şcolară, de către elevi, iar concursul organizat în baza campaniei, la nivel judeţean, a fost încheiat.

În județul Vrancea au fost selectate 5 unități de învățământ preuniversitar pentru implementarea activităților: Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza”, din municipiul Focșani, Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare”, din municipiul Focșani, Școala Gimnazială ” Mihail Armencea”, din municipiul Adjud, Liceul Teoretic ”Grigore Gheba”, din comuna Dumitrești și Școala Gimnazială Găgești, din comuna Bolotești.

În cadrul campaniei s-a desfășurat un concurs pe tema ”Siguranța Școlară” constând în elaborarea unei lucrări ce va conține un logo și un slogan, la care s-au înscris un număr de 30 clase, cu un total de 646 elevi ai claselor a VI-a – a VIII-a, coordonatori fiind 33 de cadre didactice.

Astfel, câştigătorii concursului au fost premiaţi de către poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară, într-un gest de recunoştinţă pentru munca depusă şi pentru a le transmite felicitări.

Juriul, format din polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Consiliului Elevilor, un reprezentant al consiliului de părinți și cadre didactice de la cele cinci unități de învățământ care au concurat, a deliberat astfel:
Locul I – Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din municipiul Focșani;
Locul II – Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Focșani;
Locul III- Școala Gimnazială ” Mihail Armencea”, din municipiul Adjud;

Mențiune – Liceul Teoretic ”Grigore Gheba”, din comuna Dumitrești;
Mențiune – Școala Gimnazială Găgești, din comuna Bolotești.

Citește și:   Cine era tânărul de 24 de ani înecat subit la Doaga? Ionuț Cosvoski era din Reghiu, cânta rap și avea o fetiță de 4 ani!

Campania se derulează la nivel naţional, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, se desfăşoară până la sfârşitul anului şcolar 2023- 2024 şi are ca scop informarea elevilor cu privire la noţiuni din domeniul juridic, dar şi a părinţilor pentru identificarea comportamentelor de risc şi a situaţiilor vulnerabile la care pot fi expuşi elevii, în vederea reducerii victimizării.

Activităţile din perioada următoare ale poliţiştilor din cadrul Biroului Siguranța Școlară urmăresc ca elevii să conștientizeze importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea noțiunii de violență școlară și a consecințelor negative ale acestui fenomen asupra dezvoltării lor psihologice și asupra climatului educațional.

Totodată polițiștii vor avea în vedere încurajarea dialogului pentru identificarea principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul şcolar, social sau
familial, axându-se pe formarea și dezvoltarea în rândul acestora a comportamentului nonviolent, a comunicării asertive, a spiritului civic, a acceptării diversității, a deprinderilor de participare la viața unei societăți lipsită de orice fel de manifestări de violență școlară. Astfel, prin intermediul desfăşurării unor astfel de activităţi, poliţiştii îşi propun ca elevii să conştientizeze nu numai faptul că violenţa în unităţile de învăţământ sau în afara acestora este interzisă şi pedepsită conform legii, dar şi faptul că efectele violenţei pot fi foarte grave şi le pot influenţa în mod negativ viaţa, chiar şi atunci când vor deveni adulţi.

Consolidarea climatului de siguranță în mediul școlar continuă să reprezinte o prioritate națională și locală, toate activitățile desfășurate în această direcție fiind cuprinse în Planul Comun de Acțiune (PTCA) pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic/auxiliar și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.

Citește și:   La alegerile locale din data de 27 septembrie 2020, jurnaliștii români NU au nevoie de acreditare!

PUBLICITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.