În vederea respectării prevederilor legale în vigoare, respectiv OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, pentru o mai bună gestionare a deșeurilor reciclabile și atingerea țintelor stabilite prin lege, cetățenilor municipiului le revine obligația de a depune deșeurile reciclabile la punctele de colectare cu aport voluntar de pe raza municipiului Focșani sau în Sacul Galben (pentru zona de case) pus la dispoziție de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de salubrizare a localităților Focșani și Golești în colaborare cu operatorul autorizat CUP SALUBRITATE SA, sac care va fi ridicat în zilele destinate colectării acestuia, menționate lunar pe factura de salubritate.
Tipurile de deșeuri reciclabile care pot fi depuse în Sacul Galben sau Containerele speciale sunt:
– Hârtie și Carton (ambalaje din carton, maculatură – caiete, cărți, ziare, reviste);
– Metal (doze metal, conserve – doar ambalajele, fără resturi alimentare, recipienți cosmetice);
– Plastic – PET (suc, apa, bere), folie de plastic, pungi și ambalaje din plastic, flacoane (șampon, detergent).
Este important ca ambalajele depozitate să nu mai conțină resturi alimentare.
Pentru a folosi la maximum capacitatea sacului galben sau recipientului special destinat, pliați, turtiți sau striviți ambalajele. Respectați instrucțiunile de mai jos:
Sacii galbeni NU se vor folosi pentru ambalaje din sticlă. Aceasta se colectează separat, o dată pe lună!!
Data colectării sticlei va fi imprimată pe factură.
Colectarea deșeurilor reciclabile din punctele cu aport voluntar se face după următorul program:
Luni – Miercuri – Vineri = HÂRTIE și CARTON
Marți și Joi = PLASTIC și METAL
Joi (o dată la 2 săptămâni) = STICLA
Colectarea deșeurilor reciclabile din poartă în poartă (Sacul Galben) în zona de case se face o dată la două săptămâni în zilele de Marți și Joi în funcție de zona unde locuiți. Detalii privind traseele și datele de colectare puteți găsi pe site-ul societății la adresa https://www.salubfocsani.ro/colectare_selectiva.html, pe pagina de Facebook sau direct pe factura lunară.
Nu depozitați în Sacul Galben sau recipienții pentru colectarea deșeurilor reciclabile deșeuri precum: încălțăminte, deșeuri textile, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii, acumulatori, becuri, anvelope, ambalaje de hârtie, carton, plastic, polietilena care conțin resturi alimentare!!!!
Vor fi refuzați de la colectare sacii galbeni și recipienții care conțin alte tipuri de deșeuri față de cele destinate reciclării (hârtie, carton, plastic, metal).
Colectarea deșeurilor vegetale în zona de case din mun. Focșani se realizează săptămânal în zilele de Marți sau Joi, în funcție de zona unde locuiți. Detalii privind traseele si datele de colectare pot fi consultate accesând: https://www.salubfocsani.ro/colectare_selectiva.html, sau direct pe factura lunară.
De asemenea, avem rugămintea să NU depozitați în sacii galbeni sau containerele special destinate colectării deșeurilor reciclabile, deșeuri provenite din construcții și demolări (moloz).
Modalitatea de colectare și depozitare a deșeurilor provenite din construcții și demolări se va realiza astfel:
1. Cu utilajele proprii (de către deținătorii de deșeuri), direct în Stația de Sortare a societății situată în Comuna Câmpineanca (drum acces Golești), la un tarif de 59,92 lei/tonă, TVA inclus (aprobat prin Decizia CA nr. 19/03.08.2022);
2. Cu utilajele societății la un tarif de 179,92 lei/metru cub, TVA inclus (aprobat prin HCL Focșani nr. 174/15.06.2022), respectând următoarea procedură:
– Deținătorii de deșeuri din construcții și demolări vor apela numărul de telefon 0237 621338 în vederea programării evaluării cantității de deșeu (moloz), deșeuri depozitate în saci de rafie;
– Evaluarea în metri cubi a cantității de moloz se va face la fața locului de un reprezentant al societății;
– După evaluare, deșeurile vor fi depozitate în fața imobilului deținătorului de deșeu;
– Colectarea deșeurilor din construcții și demolări se realizează după achitarea contravalorii facturii emise pentru cantitatea evaluată, în ordinea programărilor;
– Deșeurile sunt transportate și depozitate în Stația de Sortare cu utilajele societății.
Pentru nerespectarea tipului de deșeu permis la colectare se vor aplica amenzi între 5000 – 15000 lei, potrivit OUG 92/2021.