Polițiștii Biroului Siguranță Școlară s-au aflat în în tabăra Gălăciuc, în mijlocul elevilor mai multor unități de învățământ din județ, în cadrul campaniei ”Vara împreună în siguranță”.
Activitățile interactive s-au desfășurat pe echipe, având drept scop prevenirea și informarea, pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile generate de traficul și consumul de substanțe interzise.
Discuțiile cu tinerii, în cadrul parteneriatului dintre Biroul Siguranță Școlară- IPJ Vrancea , Inspectoratul Școlar Județean și Direcția de Sport si Tineret Vrancea „Vara împreună în siguranță!”, au vizat riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, dar și consecințele asupra performanțelor școlare, relațiilor cu familia sau cu prietenii, aceștia fiind informați totodată și cu privire la prevederile legislative în materia traficului și consumului de droguri.
De asemenea, în scopul prevenirii debutului consumului de alcool și droguri ilicite, tinerii au putut “experimenta” stările induse de consumul de alcool/ droguri, în plan fizic și vizual, prin intermediul ochelarilor speciali care simulează efectele consumului acestor substanțe, conștientizând astfel, dezorientarea în spaţiu, modificarea culorilor, vizibilitatea limitată, vederea dublă, aprecierea greşită a distanţelor, confuzia şi senzaţia de pierdere a controlului.
Tinerii care învață la Școlile postliceale „Carol Davila” și „Vasile Alecsandri”, Colegiul Național ”Unirea”, liceele ”Gheorghe Tattarescu”, ”Simion Mehedinți”, ”Spiru Haret”, ”Mihail Kogălniceanu”, ”Ion Mincu”, la școlile gimanziale ”Ștefan cel Mare” și Școala Gimnazială Biliești au fost ajutați să
înțeleagă consecinţele comportamentelor delincvente, cu accent asupra formelor de violență fizică și psihologică (bullying) și să conştientizeze pericolele la care se pot expune în mediul online.
Recomandările poliţiştilor pentru tineri:
– Fii foarte atent la alegerea cercului de prieteni. Nu ezita să-ţi schimbi anturajul când constaţi că acesta are preocupări infracţionale;
– Nu ceda tentaţiei de a încerca drogurile, chiar şi prima încercare comportă un risc, dependenţa instalându-se chiar de la prima doză, în cazul drogurilor de mare risc;
– Fii puternic, responsabil şi refuză unele propuneri ale amicilor tăi dacă îţi pare că au caracter imoral sau ilicit;
– Este posibil să ai unele probleme în familie, la şcoală sau în relaţie; drogurile şi alcoolul nu reprezintă niciodată o soluţie, ci doar o problemă în plus!
Activitățile informativ-preventive vor continua și în perioada următoare, aducând în prim plan tinerilor, riscurile la care se expun atunci când consumă substanțe psihoactive.
Astfel de activități vor continua și în perioada următoare, având în vedere faptul că vacanța de vară se apropie de sfârșit și urmează să fie reluate cursurile în școlile din județ.