• În ședința de guvern de ieri, Guvernul Orban a alocat 3,9 miliarde de lei, din fonduri europene, pentru un pachet de măsuri destinat urgențelor din sănătate și asistență socială. Astfel:
• 350 milioane euro merg către achizițiile din sănătate: unităţile sanitare şi autorităţile publice locale care achiziţionează echipamente medicale și echipamente de protecţie medicală, inclusiv spitale modulare şi containere de logistică medicală care sunt necesare în această perioadă.
• Va fi acordat un stimulent de risc personalului medical și auxiliar, ambulanță, paramedici, implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus. Este vorba despre un număr estimat de 75.000 de cadre medicale şi o valoare lunară a acestui stimulent de 2.500 lei (impozitat doar la nivelul impozitului pe venit, de 10%). Este un stimulent de risc discutat la nivelul Uniunii Europene, pe care şi alte ţări l-au propus, respectiv Bulgaria, Ungaria, Germania, Italia.
• 30 de milioane de euro vor fi direcționați pentru finanțarea cheltuielilor cu aproximativ 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari, care vor oferi servicii de sprijin și asistenţă la domiciliu persoanelor vârstnice, aproximativ 100.000 de persoane luate în calcul, care în această perioadă se află în autoizolare.
• 300 milioane euro sunt direcționați către cheltuielile cu şomajul tehnic, fonduri disponibile la nivelul Programului Operaţional Capital Uman, care ulterior vor putea fi majorate.
• Finanțarea a 170.000 de pachete cu produse de igienă corporală, distribuite celor care se află în carantină, copiilor de la casele de copii şi persoanelor vârstnice care se află în căminele de bătrâni.
• Alte fonduri din pachetul aprobat merg către proiecte de reinserție profesională a românilor rămași fără un loc de muncă, inclusiv a românilor întorși din diaspora și relansarea de business-uri naționale.
• Tot ieri au fost stabilite și normele metodologice de aplicare a programului IMM Invest. Guvernul a majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare cu 5 miliarde de lei, iar acesta poate ajunge la 15 miliarde.
• Astfel, guvernul garantează credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenționată integral, iar comisionul de administrare este zero. Garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion de lei și de 80% pentru creditele de peste un milion. Guvernul a decis ca durata finanțărilor să fie de 10 ani pentru investiții și de 6 ani pentru capitalul de lucru. Efectul de multiplicare în economie al acestor măsuri este estimat la aproximativ 70 de miliarde de lei.
• Ieri au intrat în vigoare normele pentru Ordonanța care amână ratele românilor și ale companiilor cu până la 9 luni. Persoanele fizice și cele juridice care vor să beneficieze de această amânare au la dispoziție 45 de zile pentru a face această cerere. Cei care au restanțe, 1-2 rate, pot plăti aceste restanțe și apoi să facă cerere să li se amâne ratele. Cei care nu se vor descurca cu amânarea ratelor vor avea la dispoziție începând de azi (7 aprilie) un portal unde ne pot scrie și o persoană le va răspunde. Solicităm băncilor să trateze cu celeritate aceste cereri.
Despre rectificarea bugetară:
• În ședința de guvern, Ministrul Finanțelor a prezentat, în primă lectură, prima rectificare bugetară din acest an care își propune să ducă urgent bani suplimentari către domeniile în care este nevoie în lupta împotriva extinderii Covid-19 și în limitarea efectelor economice ale virusului.
• Ne asigurăm în primul rând că Sănătatea are fonduri suficiente pentru echipamente medicale și medicamente pentru a nu duce lipsă de nimic. Ne asigurăm că Ministerul Muncii are destui bani pentru ca niciun român să nu fie afectat în această perioadă de efectele negative ale crizei economice globale provocate de Covid-19.
• Se va suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale – cel puţin cu 1 miliard de lei.
• Fondurile la Ministerul Muncii au fost suplimentate cu 7 miliarde de lei pentru a plăti șomajul tehnic și alte forme de ajutor.
• Avem o creștere foarte mare cu cheltuielile, dar și o scădere masivă a veniturilor bugetare, un lucru datorat faptului că foarte multe companii au fost închise. Prin urmare, deficitul pe anul 2020 va crește mult datorită cheltuielilor de urgență pe care trebuie să le facem acum.
• Solicităm companiilor și românilor ale căror venituri nu sunt afectate de efectele economice le crizei actuale să își plătească taxele, contribuțiile și impozitele către bugetul de stat.
• Este important în acest moment să arătăm solidaritate. Dacă acești bani vor ajunge la stat, noi vom trimite înapoi în economie foarte repede acești bani. Companiile știu că au în noi un partener de încredere, dovadă că în martie am dublat suma rambursată de TVA la 3 miliarde de lei. Vom continua să facem acest lucru și în aprilie.
Despre amânarea alegerilor locale:
• Prioritatea numărul 1 a Guvernului Orban și a PNL rămâne combaterea coronavirusului. Autoritățile locale trebuie să fie implicate sută la sută în gestionarea crizei sanitare în plan local, iar apelul nostru este pentru responsabilitate absolută din partea acestora. Toate eforturile și resursele financiare și de personal trebuie să fie direcționate acum spre obiectivul comun: sănătatea oamenilor și stoparea pandemiei!
• Mandatele aleșilor locali au fost prelungite, prin OUG, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. În lipsa reglementărilor adoptate ieri, alegerile locale ar fi trebuit demarate cel târziu pe 14 aprilie, în perioada stării de urgență.
• Mai mult decât atât, campania electorală înseamnă întâlniri cu oamenii, vizite, mitinguri, toate nepermise în această perioadă cu măsuri excepționale de distanțare socială.
• Pe lângă aspectele ce țin de siguranța și sănătatea cetățenilor, Guvernul Orban va organiza alegerile de anul acesta după proceduri simplificate care presupun: depunerea electronică a candidaturilor, număr de susținători redus la jumătate pentru candidați, câte o singură listă de susținători pentru partidele politice și candidații pentru funcțiile din administrație publică locală, minim 25.000 de semnături la nivel național pentru competitorii politici care doresc să susțină candidați în toate circumscripțiile electorale.
• Pentru simplificarea procedurii de înregistrare a candidaturilor, mai există și posibilitatea ca în locul listelor de susținători să fie făcută dovada depunerii în contul bancar a unei contribuții electorale în valoare de cel puțin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcția pentru care candidează un competitor independent sau de 50 de salarii de bază minime pe țară pentru campania electorală la nivelul județului sau nivelul municipiului București, acolo unde se candidează.
Reconstruirea Cazinoului Constanța:
• Guvernul a obținut autorizația de construire a Cazinoului Constanța. Așa cum ne-am angajat, pe data de 15 aprilie cel mai târziu, vom da ordinul de începere a acestor lucrări.
• Este o lucrare așteptată de toți românii, iar Ministerul Lucrărilor Publice are capacitatea să o susțină financiar și legal. Guvernul Orban se ține de investițiile programate și de termenele propuse.
• Ministerul Lucrărilor Publice va acorda tot sprijinul constructorilor pentru ca imobilul să revină cât mai curând în circuitul public.
• Cazinoul din Constanța este una dintre emblemele eșecului guvernărilor anterioare din cauza cărora un simbol arhitectural a ajuns în paragină.