ULTIMA ORĂ: Guvernul anunță că documentul prin care nu s-ar mai permite părăsirea domiciliului/reședinței, decât cu câteva excepții, este un FAKE-NEWS.

Guvernul României a anunțat, prin Grupul de Comunicare Strategică, faptul că documentul ”hotărârea nr. 14/20.03.2020…”, care ar fi fost propus de dr. Raed Arafat, MAI, Departamentul pentru Situații de Urgență este un fake-news.

Ca urmare a răspândirii documentului intitulat “Hotărârea nr.14 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României”, pe canalele de social media și WhatsApp, Grupul de Comunicare Strategică vă informează că informațiile prezentate sunt false. Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în această postare și nu încurajăm astfel de abordări generatoare de panică în rândul comunităților. Vă reamintim că distribuirea știrilor false constituie infracțiune și se pedepsește, conform art. 404 Cod Penal, cu închisoare de la 1 la 5 ani”. (Informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică)

UPDATE. PRECIZARE a Grupului de Comunicare Strategică:

Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”

Facem următoarele precizări:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Grupul de Comunicare Strategică

”Hotărârea” care circulă deja pe internet arată astfel:

ATENȚIE! DOCUMENT CARE TREBUIE IGNORAT PNETRU CĂ NU S-A LUAT HOTĂRÂREA DE MAI JOS:

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.