NU se fac testări la cerere pentru depistarea noului coronavirus, ci doar în urma unei anchete epidemiologice. Situația actualizată în Vrancea: 32 de persoane în carantină și 426 în izolare la domiciliu.

Comunicatul integral pus la dispoziția mass-media de către Instituția Prefectului Județului Vrancea:

După cum știți, de astăzi Romania este în stare de urgență. Nu este un motiv de panică sau îngrijorare, este doar o măsură care va permite Guvernului să adopte proceduri rapide, imediate, pentru obținerea de produse sau echipamente absolut necesare pentru funcționarea dispozitivului care luptă împotriva virusului, o măsură care vine în sprijinul autorităților pentru a putea acționa rapid în sprijinul cetățenilor. Este momentul să fim uniți, toleranți, să ne implicăm fiecare cu ce putem în această luptă, una dintre metode fiind rămânerea la domiciliu.

Toate măsurile luate în contextul acestei situații sunt măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor cu virusul COVID – 19, măsuri dispuse în mod proporțional cu gradul de risc și asumate la nivel internațional. În România au fost instituite măsuri de control la frontiere, măsuri efectuate de echipe mixte formate din polițiști de frontieră și personal al Direcțiilor de Sănătate Publică.

Toate persoanele care vin în România din statele afectate de COVID – 19 intră într-un program de colectare a datelor de interes.
Măsurile de autoizolare sau carantină se dispun în funcție de zona din care vin acești cetățeni, de gradul de afectare a populației din respectivele zone, dar și de simptomele prezentate de cetățenii care intră în țară. Astfel, în lipsa simptomelor și în situația în care zonele din care vin cetățenii nu sunt grav afectate, nu este necesară măsura de carantină, ci doar izolarea la domiciliu și monitorizarea medicală zilnică.

Măsura de carantină se dispune doar dacă persoanele prezintă simptomatologie și dacă vin sau au tranzitat zone grav afectate.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, joi, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege cu privire la acordarea unor zile libere pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Decretul pentru promulgarea acestei legi a fost semnat de către Președintele Klaus Iohannis, sâmbătă, urmând ca numărul de zile libere acordate să fie stabilit printr-o hotărâre de Guvern. În așteptarea introducerii prezentei legi în Monitorul Oficial, vă fac cunoscute prevederile acesteia la nivel general, în vederea informării publice.

Părinții care au copii cu vârsta sub 12 ani sau copii cu dizabilități cu vârsta sub 18 ani, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau din cauza unor situații extreme, pot beneficia de zile libere acordate prin lege dacă locul de muncă al acestora nu permite să se lucreze la domiciliu sau telemunca.
În vederea obținerii acestor zile libere, unul dintre părinții care se încadrează în situația de mai sus, va depune o cerere către angajator care va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celui de-al doilea părinte din care rezultă ca acesta nu a solicitat zile libere conform prevederilor prezentei legi.

Zilele libere vor fi plătite în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile de lucru, fără să depășească 75% din salariu mediu brut aferent unei zile de lucru.

Această indemnizație va fi suportată din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale la care contribuie angajatorul, ulterior sumele vor fi decontate către fond printr-o procedură care va fi stabilită de Guvern.

Despre situația la nivel național, vă pot spune că până astăzi, 16 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus) 14845 de persoane sunt izolate la domiciliu și 3078 în carantină.

Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună.

Referitor la judetul Vrancea, începând de ieri, 15 martie, au fost operaţionalizate trei posturi telefonice, în vederea asigurării unei comunicări directe cu persoanele aflate la izolare sau în carantină, de pe raza judeţului, ca măsură preventivă în vederea răspândirii infecţiei cu coronavirusul COVID-19. Rog cetățenii să-ți păstreze calmul, să nu aglomereze unitățile sanitare fără un motiv întemeiat. De reținut că NU se fac testări pe coronavirus la cerere. Recoltările se fac doar în urma unei anchete epidemiologice, iar prelucrarea datelor se face în laboratoarele de la Iași sau București.

De asemenea, rugăm persoanele care doresc să se ofere voluntari, precum și ONG-urile ce doresc să ajute persoanele izolate, în carantină sau care nu se pot deplasa, să apeleze la Crucea Roșie Filiala Vrancea, cea care deține informațiile necesare pentru ca aceste acțiuni să fie eficiente și sigure, făcându-se în mod organizat și în funcție de priorități și necesități. Persoana de contact este doamna director Rodica Davidean.

Pe lângă restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri, CNSSU a hotărât suspendarea până la data de 31.03.2020 a organizării și desfășurării târgurilor de mașini auto.

La momentul transmiterii acestui comunicat, la nivelul județului Vrancea, existau 32 de persoane în carantină și 426 în izolare la domiciliu, singurul caz confirmat rămânând cel al persoanei verificate la vamă și trimisă la centrul de la Iași.

În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, autoritățile locale cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează permanent situația existentă la nivelul judeţului Vrancea.

Menționez că toți reprezentanții instituțiilor care intervin în cazuri de suspiciune de COVID – 19 poartă echipament de protecție și respectă protocoalele pentru prevenirea contactării virusului.

De asemenea, fiecare instituție a făcut instruiri cu personalul fiind comunicate măsurile care sunt necesare să fie adoptate pentru autoprotecție.

Vă mulțumesc tuturor pentru sprijin și implicare. Multă sănătate!

PROMO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.